Csirke in vitro – „Új utat kell találjunk, hogy etessük az éhes Földet!”

A laboratóriumi hús alapjaiban változtathatja meg az etikus étel lehetőségeit: miközben nullára csökkenti a feláldozott élőlények szenvedését, az étkezést környezetkímélőbbé is teszi.

Ha nem kell állatokat felnevelni, majd megölni ahhoz, hogy megőrizzük a húsevés kulturálisan mélyen beágyazott hagyományát, nagyban csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Mindezt pedig lassan úgy is megtehetjük, hogy közben nem mondunk le megszokott ételeinkről. A sok más vállalkozáshoz hasonlóan laboratóriumi hús előállításán dolgozó Memphis Meat biotech startup csapata létrehozta az in vitro csirke és kacsahúst, mely a tesztelők szerint pont olyan finom, mint az eredeti.

A tiszta hús iparának mérföldkövet jelent a marha után a szárnyashús előállítása. Felmérések kiderítették, hogy Amerikában a csirke a legkedveltebb fehérjefajta, évente 90 fontot, azaz nagyjából 40 kilogrammot eszik belőle egy ember átlagosan. És a kacsahús is számos helyen, főleg Kínában nagyon népszerű.

Ugyanakkor a jelenlegi húsipar több szempontból is egyre kevésbé fenntartható. Nem csupán morális kérdéseket vet fel az állatok jólétével kapcsolatban, de a megnövekedett állattartás a globális felmelegedést elősegítő, üvegházhatást kiváltó gázokat is termel, és a nagy mennyiségben, olcsón előállított termékek nem is túl egészségesek az emberi szervezet számára. A kutatók mégsem tartják reálisnak és minden szempontból jó megoldásnak a tömeges átállást vegetáriánus életmódra.

„A csirke és a kacsa világszerte számos kultúrában az étkezés központi eleme, viszont az a konvencionális mód, ahogyan a szárnyasokat nevelik, hatalmas környezetvédelmi, állatjóléti és emberi egészségügyi problémákat eredményez. Mindemellett veszteséges is. Mi olyan hús előállítására törekszünk, mely egyszerre ízletes, megfizethető és fenntartható. Tényleg hiszünk abban, hogy ez egy igazi technológiai ugrás az emberiségnek és egy elképzelhetetlen gazdasági lehetőség – átalakítunk egy óriási, globális ipart, miközben hozzájárulunk napjaink néhány legsürgetőbb problémájának megoldásához is.”- nyilatkozta Uma Valeti, a Memphis Meats vezetője és társalapítója.

chick_in_vitro

A startup korábbi innovációjának, a tiszta húsgolyó előállításának technológiájával készülnek a szárnyasok is. Esetükben madarakból származó regeneratív őssejteket helyeznek oxigénnel, cukrokkal és egyéb tápanyagokkal teli oldatba a bioreaktorokban. Az állatokból származó mintákat fájdalommentesen nyerik, majd pár hét alatt kifejlődik az izom belőlük, mely már fogyasztásra alkalmas. Itt látható egy videó arról, hogyan készítik el a húsgolyót teszteléshez.

A műhús kutatásával foglalkozó startupok szerint az ilyen eljárással készült termékek már 5-10 éven belül elérhetőek lesznek a boltokban.

A műhús ötletének társadalmi elfogadása még nem teljes körű, egy felmérés szerint az amerikaiak 65%-a lenne hajlandó kipróbálni. Így nem árt még neki egy kis reklám.

Szerencsére már most fellelhetőek ilyen videók, mint például az alább megtekinthető Meat the Futur című bájos animáció, ami részletesen magyarázza az előnyeit a laboratóriumban előállított húsnak.

Forrás: iflschience.commemphismeats.com

Kép: iflschience.com, arsratio.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]