400 koncertet lehet visszanézni a Fishing on Orfű archívumában

A Fishing tizedik születésnapját nem akármivel ünneplik meg: az évforduló alkalmából 400 koncertet lehet visszanézni a fesztivál archívumában. Az elmúlt 9 rendezvény összes videó- és hangfelvételét közzétették a fesztivál honlapján. De nemcsak a Fishing ünnepel majd születésnapot, ugyanis a Kispál és a Borz 30, Lovasi András pedig 50 éves lesz.

Persze Kispál és a Borz-koncert nem lesz Orfűn, de június 20-án Lovasi 50 címmel lesz Lovasi András-koncert, amit november 11-én a Budapest Arénában is előad majd. Mindkét koncertet az idei fesztivál védőszentje, Lévai Balázs rendezi.

Az első évekből még alig maradt fenn valami, az későbbiekben már színpadok szerint válogathatunk a koncertek között. 2015-ből és 2016-ból az év összes fellépését meg lehet nézni, és ez így lesz ezentúl is, minden Fishing-koncertet rögzítenek képpel és hanggal, az archívum évről évre bővül majd, hogy utólag is visszatekerhetőek legyenek az orfűi koncertélmények – írják a fesztivál szervezői a honlapon.

„A Fishing-archivum egyedülálló vállalás a maga műfajában. Talán nem túlzás azt állítani, hogy kulturális tekintetben is rendkívüli gyűjtés, hiszen az elmúlt 10 évből tesz elérhetővé több száz koncertet, így ad rálátást a hazai könnyűzene ezen időszakára. Ráadásul egy csomó olyan zenekarról mutat felvételt, akiket más fesztiválok meg sem hívnak. A cél eddig is és ezután is a profin rögzített és az eredeti hangulatot visszaadó fesztivál-koncertfilmek készítése és bemutatása lesz.”

Összesen 400 koncert anyaga került fel, ebből 100 esetében csak a hanganyag van meg. A hangfelvételek nagy részét Kálocz Tamás, a fesztivál főszervezője készítette, aki részben vágta is az anyagokat, Fekete Gyula mellett.

Továbbiakban egy kis összefoglaló olvasható évről évre a fesztivál archívumából. Az összes itt elérhető videókkal színesítve.

2008, a kezdőév
Az első év, amikor mindenki lelkes, de a szervezés még közel sem tökéletes többek szerint. Lovasi szerint ha megjelent volna 3-4 ezer ember, akkor annak rendje és módja szerint össze is omlott volna a fesztivál. Az összefoglaló szerint ez nem így lett, ugyanis végül minden sikeresen lement. “A nyitónap akusztikus, az első koncert mégis a punk-örökzöldeket játszó Only Tonite Rátgéberrel, Lecsóval és Lévaival.”

2009-ben megjelentek az első külföldi zenekarok
Az archívumban leírtak szerint ez évben már minden simább, mint az első évben, de persze van még hová fejlődni. “Minden zenekar nagy-nagy örömmel jön, már híre ment Orfűnek – a közönség is csaknem duplájára duzzad. Rátgéber nem adja fel, új edzőt szerződtet Kispál András személyében.” Továbbá megjelentek az első külföldi zenekarok is, például a Washington Dead Cats vagy a Titty Twisters Orchestra.

2010, a fesztivállá növés éve
Ekkora már amolyan rendes fesztivállá cseperdik a Fishing. “Közel száz fellépő, számos kulturális program, elindulnak a fröccstúrák. Lovasi és Rátgéber közmunkával segíti Pécs kulturális fővárossá válását.”

2011, Fluor is a vendégek között
Fishing meghívta Fluort, aki szívesen jön, nem úgy mint Hobo, aki a helyszínről fordul vissza. Ekkor tér vissza kényszerpihenőjéből a Hiperkarma, és továbbra sincs hiány izgalmas külföldi fellépőből, hisz eljön a La Fanfare en Pétard és a Washington Dead Cats is. “A fesztivál történetében először, szombat este kikerül a bejáratra a ‘Megtelt’ tábla!”

2012, már film is van a fesztiválról
Az év amikor a fesztivál már filmet készít magáról. Az 5. Fishing védőszentje (fröccsapostola, kocsma-mauglija, presszó-tarzanja) Bödőcs Tibor. Külföldiek közül itt a Modestep, az Astronautalis, az Inspector Cluzo. A Fröccstúrákra 2 óra alatt beteltek a helyek.

2013, már nulladik nap Kispálékkal
Először van nulladik nap, amit a Kispál előtti tisztelgésnek szentelnek számos zenekarral közösen. Az archívum szerint az est legjobb dala a Soerii & Poolek Most múlik pontosanja. A feltörekvő zenekarok külön Szabad az Á nevű címpadot kapnak. Szponzor híján a szervezők elárverezik a nagyszínpaduk nevét, ezért több, mint 150 ezer forint folyik be a Misinának.

2014, az év, amikor a feloszlott Kispál és a Borz visszatér
Óriási az izgalom, hiszen visszatér a Kispál és a Borz, nem is akárhogy! Három koncert erejéig, 3 évre tagolva, Magyarországon csak a Fishingen. “A Kispál-nap jóelőre teltházas, később az egész fesztivál is, elővételben. Fellép a letlive., és idén lehet először nótakaraokézni.”

2015, amikor megjelenik a slam-poetry
A 2013-ban bevezetett nulladik nap ebben az évben is jó előre teltházas. “Elindul a Víziszínpad, óriási sikerrel, és elkészül a második saját építésű színpad, a PMFC. Palya Bea, Rutkai Bori és a Kaláka kifejezetten gyermekkoncertet is ad. Megjelenik a slam-poetry, búcsúzik a HS7, a Subscribe és az Isten Háta Mögött is.” A nagyszínpad nevét a közönség választja, így lett abból Boldogság, te kurva nagyszínpad.

2016-ban teltházas Fishing
Ismét elővételben teltházas a fesztivál. A magyarok döntetlent játszanak Portugáliával. Először üzemel a mozi a fesztivál területén, ami este a filmek miatt, délután Horváth Gergő beszélgetései miatt telik meg. Gergő egyébként ekkor a fesztivál védőszentje. Gyakorlatilag minden koncert rögzítésre kerül, csak 2016-ból több, mint 100 koncertet hallgathatsz végig az archívumban (is).

Forrás: index.hu
Kép forrása: index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]