Kispálosok a Ligetben

Több mint hétszázan csatlakoztak ahhoz a Facebook eseményhez, mely a 2010-ben megszűnt Kispál és a Borz zenekar egykori rajongóinak vigasztalására tett kísérletet egy nagy, közös énekléssel.

A Csillag vagy fecske című slágerrel kezdődött a Kispál és a Borz huszonhárom éves munkásságának felelevenítésére és megidézésére rendezett zenélés július 8-án. A régi rajongókból összeverődött online közösség szavazással választotta ki azt a huszonöt nótát, melyek a legalkalmasabbak a közösségi nosztalgiázásra. Aki nem ismerte vagy már elfelejtette a kiválasztottak listáján szereplő valamelyik dalt, azoknak sem kellett előkotornia a padlásról a régi, másolt kazettákat és CD-ket – az erre az alkalomra létrehozott lejátszási lista segítségével gyakorolhatott.

A szervezők helyszínválasztása tökéletesnek bizonyult: a Petőfi Csarnok mögötti Nagyréten mindenki felidézhette a régi szép idők hangulatát, amikor tinédzserként nem mindig jutott pénz a koncertjegyre, de a csarnokon kívülről, a fűben ücsörögve azért mindenki hallgathatta a zenét, és együtt énekelhetett Lovasi Andrással.

A lelkesedést még a hőségriadó sem állíthatta meg: a résztvevőket vasárnap délután 15 órára várták pokrócokkal, hangszerekkel és sok folyadékkal felszerelkezve. A nagy meleg mellett a létszám miatt is felmerültek nehézségek, hiszen hétszáz ember összehangolása nem egyszerű feladat, főleg, ha hangszeresek is vannak közöttük.

A szervezők azt mondták, ha az esemény elég sikeres lesz, a rajongók további, a zenekarral kapcsolatos kezdeményezésekre számíthatnak. A főszervezőnek, Szöllősi Tamásnak a közös éneklésen kívül még számos megvalósításra váró ötlet van a tarsolyában. Tamás szerint a pécsi zenekar a magyar alternatív rockzene egyik alapköve, zenéjük három generációt ível át és köt össze. Bár vannak hasonló zenekarok a mai magyar könnyűzenei életben, Tamás a Kispált pótolhatatlannak tartja. „A 30Y vagy a most feltörekvő Esti Kornél átveheti ugyan a stafétát, de a Kispál helyét nem.” – vallja a húsz éves szervező. Ő maga egyébként a zenekar feloszlása előtti évben, 17 éves korában kezdte el hallgatni a Kispál és a Borz számait.

A műfaj magyar klasszikusai azért nem tűntek el teljesen a kultuszzenekar megszűnésével. Ott van például az egyre népszerűbb és látogatottabb Fishing on Orfű fesztivál, ahol a nagy öregek új formációi mellett a már említett feltörekvőket is megismerheti a közönség. Az alternatív rock világa tehát virágzik, és ez a jelenkori „alteroknak” is köszönhető: a fesztivál- és koncertlátogató fiataloknak, vagy épp a közösségi éneklést szervező rajongóknak.

A kép forrása: http://www.kispalesaborz.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]