205 tudományos diákköri elismerő oklevelet és 29 Kiváló hallgató díjat adtak át az Eötvös-napon

Huszonötödik alkalommal rendezték meg az ELTE Természettudományi Karának hallgatói kiválósági és diákköri programját, az Eötvös-napot a Lágymányosi Campuson.

A program Ősi Attila előadásával kezdődött, aki a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, az ottani kutatások vezetője. Előadásában a hazai és külföldi dinoszaurusz-kutatásokról beszélt: bemutatta, milyen módszerek segítenek hozzá új lelőhelyek felfedezéséhez, és ezek milyen egységes elméletben értelmezhetők.

Díjátadások
Surján Péter dékán két Kiváló oktató díjat adott át a Hallgatói Önkormányzat felterjesztése alapján. Idén Weiszburg Tamás, az Ásványtani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára és Farkas János, az Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék docense részesült elismerésben.
Témavezetéseik országosan elismert magas színvonala alapján két oktató vehette át a TTK Tudományos Diákkörért érmét: Pongrácz Rita, a Meteorológia Tanszék munkatársa és Szabados Ágnes vegyész, az Elméleti Kémia Tanszék docense.
A Kar legnagyobb tudományos diákköri szakterülete a biológus TDK saját témavezetői elismerését 10 éve alapította, Juhász-Nagy Pálra emlékezve. Ebben az évben Gácsi Márta etológus, számos TDK-munka témavezetője vehette át Müller Viktortól a díjat.
A kar hallgatóinak tanulmányi és kutatási tevékenységét jól mutatja, hogy a rendezvényen 205 tudományos diákköri elismerő oklevelet és 29 Kiváló hallgató díjat adtak át.
A Kiváló hallgatók idén először értékes könyvjutalmat is vehettek át az oklevél mellett, a rendezvény támogatóinak felajánlásából. A díjátadó után Weiszburg Tamás, az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumának volt igazgatója nyitotta meg az Evolúciós képregény című fotókiállítást, melyen Fuisz Tibor István biológusnak, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusának madarakról készített fotói láthatók 2017. május 31-ig, a Gömb aula melletti térben.

Bemutatók
A rendezvény során diákok is összefoglalták háromperces liftbeszédek formájában kutatásaikat, melyekkel sikert arattak a 2016 őszén megrendezett kari tudományos diákköri konferenciákon. (A liftbeszéd a tudományos eredmények bemutatásának közérthető és lényegre törő módja.)
Az elhangzott tíz előadást a hallgatóság Facebook-os szavazással értékelte. Első helyen Lakatos Zsolt biológus hallgató végzett A sejt transzportfolyamatainak szabályozása című előadásával, második lett Deme Barnabás csillagász hallgató Csillagközi felhők című prezentációjával, míg a harmadik helyet Kincses Dániel fizikus hallgató szerezte meg Részecskegyorsítókkal az ősanyag nyomában című pályamunkájával.

Az Eötvös-napon a karon működő tudományos diákkörök posztereket is bemutattak, amelyekre szintén szavazhatott a közönség. Itt első helyen Bóna István végzett A Vízvöröstó (Nagyvázsony, Kab-hegy) vörösagyag–bauxitos agyag kitöltésű töbreinek vizsgálata, a pannon fekü térképezése című munkájával, a második Ignác Attila lett RIN1 – a poszttraumás stressz-szindróma (PTSD) kialakulását gátló új molekuláris szereplő? című poszterével, míg a harmadik helyet Csibra Barbara szerezte meg Hogyan tanulnak a kutyák? – Tanulási formák vizsgálata érintőképernyő segítségével című munkájával.

A megnyitót követően az ELTE Pázmány-napon avatott díszdoktora, Csiszár Imre matematikus tartotta meg díszdoktori előadását széles hallgatóság előtt A típusok módszere az információelméletben címmel.
A program zárásaként délután 5 óra 5 perckor indult el 32. alkalommal, idén Székely Gellért versenyigazgató szervezésében, a hagyományos 5vös 5 km futóverseny.

Forrás: elte.hu
Kép forrása: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]