Díjeső a Múzeumok Majálisán

Az év múzeuma a Petőfi Irodalmi Múzeum alá tartozó sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum lett. Az év kiállítása pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszaki kiállítása.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület indoklása szerint Az év múzeuma 2016 díjat a múzeumi munkában felmutatott fejlesztésekért, illetve a helyi turizmusban betöltött kiemelkedő szerepért kapta a Kazinczy Ferenc Múzeum.

A Színháztörténeti Múzeum és Intézet Háromszázezer magas Cé – Simándy 100 című időszaki kiállítása rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá Simándy József operaénekes életművét, ezt ismereték el a kitüntetéssel. A kiállítás 2016-ban volt látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban, kurátorai Simándy Katalin, a művész legkisebb lánya és Sipőcz Mariann voltak, a látványt Mihalkov György tervezte.

Az év múzeuma díjat huszonegyedik alkalommal, Az év kiállítása díjat hetedszer adták át a Magyar Nemzeti Múzeum udvarán.

Az év múzeuma elismerésért az idén öt intézmény szállt versenybe. Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Tokaji Múzeum is. Különdíjjal ismerték el a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a fiatalok bevonásával elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéséért.

Az év kiállítása 2016 díjra az idén tizenhat tárlat nevezett, amelyek közül hét kiállítást került be a “döntőbe”. Elismerő oklevélben részesült: az egri Dobó István Vármúzeum “Lőporfüst – kövek között” – kazamata-kiállítása,  a Magyar Természettudományi Múzeum Igéző virágok szemlélésében – Haynald Lajos hagyatéka című időszaki tárlata, a Paksi Városi Múzeum Paksi metszet című helytörténeti kiállítása, a Pesterzsébeti Múzeum Doktor úr kérem… című kiállítása, valamint a Tatabányai Múzeum Metamorfózis – ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című kiállítása. Különdíjat kapott a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma  #moszkvater – A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítása.

A pályázat bírálóbizottságát ebben az évben is a Pulszky Társaság és a kiírásban részt vevő más szakmai szervezetek – az Múzeumok Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közgyűjteményi Főosztálya, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma – szakemberei alkották.

Forrás: hirado.hu

Kiemelt kép: kazinczymuzeum.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]