Vékás Lajos volt ELTE-rektor a Sapientia Egyetem díszdoktora lett

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Doctor honoris causa címet adományozott Vékás Lajos Széchenyi-díjas akadémikusnak, az ELTE professor emeritusának, egykori rektorának a jogtudományokban elért kiemelkedő tudományos tevékenységéért, nemzetközi szintű munkásságáért. Az intézmény történetében ő az első díjazott. 

 

A rendezvénynek a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara adott otthont 2017. május 12-én. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, a Sapientia EMTE szenátusának elnöke tartott nyitóbeszédet, majd közvetítette Dávid László rektor levelét melyben az egyetemvezető felhívja a figyelmet arra, hogy Vékás Lajos is közösséget vállal velük: értékrendjével, habitusával erősíti az egyetemet.

Vékás Lajos a díj átvétele után kiemelte:„Nehezen tudom leküzdeni meghatódottságom, mert ezt a kitüntetést Kolozsváron, a szülővárosomban kaptam, néhány száz méterre attól a háztól, ahol 77 évvel ezelőtt a világot megláttam”.

A professzor díszdoktori előadását Magánjogi kodifikáció kultúrtörténeti tükörben címmel tartotta meg.

Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogtudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től társadalomtudományi alelnöke, 1990-1993 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora. 1958-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán, ahol 1963-ban szerzett jogi doktorátust. Diplomájának megszerzése után az ELTE Polgári Jogi tanszékén kezdett el tanítani, ahol 1979-ben docensi és tanszékvezetői, 1984-ben pedig egyetemi tanári kinevezést kapott. 1999-ig a Polgári jogi Tanszék vezetője. 1985 és 1986, valamint 1987 és 1990 között az egyetem rektorhelyettese. 1976-ban védte meg az állam- és jogtudományok kandidátusi, 1984-ben pedig akadémiai doktori értekezését. 1990-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1995-ben pedig annak rendes tagjává. Az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottsága Elnöksége mellett több nemzetközi jogtudományi szervezetnek tagja. Fő kutatási területei a magyar polgári jog, az összehasonlító polgári jog és a nemzetközi magánjog.” (elte.hu)

 

Forrás: elte.hu

Kiemelt kép: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]