Jack Nicholson betöltötte 80. életévét

A legendás amerikai színész, rendező és forgatókönyvíró Jack Nicholson ma ünnepli 80. születésnapját. Nicholsont 12 alkalommal jelölték Oscar-díjra, amelyet háromszor el is nyert, emellett 7 Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet. A színész egy ideje már nem vesz részt új filmekben romló memóriája miatt, azonban úgy tűnik, nem sokára mégis visszatér a nagy vászonra a Toni Erdmann amerikai változatában.

Jack Nicholson pályája 1956-ban kezdődött, de csak 1969-ben vált híressé egy alkoholista ügyvédet alakítva a Szelíd motorosok című filmben, amelynek köszönhetően először jelölték Oscar-díjra. Négy jelölés után, az 1975-ös Száll a kakukk fészkére főszerepéért kapta meg első Oscarját. Az elmegyógyintézetben játszódó adaptációt öt kategóriában díjazták. Nicholsonnak 1984-ben ítélték oda második Oscar-díját a Becéző szavak című filmre, majd 1998-ban a harmadikat a Lesz ez még így se! című filmben nyújtott alakításáért.

A 80 éves színész nevéhez olyan filmek fűződnek még, mint a Ragyogás, Az eastwicki boszorkányok, a Batman – A denevérember, A tégla vagy A bakancslista, és még számos másik. Nicholson egyszer így nyilatkozott magáról: “Napszemüvegben én vagyok Jack Nicholson. Napszemüveg nélkül meg egy kövér, hetvenes pasi”.

Forrás: index.hu

Kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]