Nagy-Britannia szén nélkül töltötte az elmúlt 24 órát

Nagy-Britannia az ipari forradalom óta először most töltött el 24 órát úgy, hogy az energiatermeléshez nem használt szenet.

A brit energiaellátó szerint az április 21-én történt akció vízválasztó volt Nagy-Britannia történelmében. Az eddigi leghosszabb szén nélkül töltött időszak tavaly májusban, illetve április 20-án volt, ezek külön-külön 19 órán keresztül tartottak. A szigetország kormánya azt tervezi, hogy 2025-ig megszüneteti az utolsó szénerőművet is. Angliában az első központosított és nyilvános széntüzelésű kemencét 1882-ben nyitották meg a londoni Holborn Viaductban, ami a fent említett kivételeken kívül folyamatos használatban van. Az utolsó szénbányát, az észak-yorkshire-i Kellingley Collieryt 2015. decemberében zárták be, véget vetve ezzel az évszázadokon át tartó szénbányászatnak.

Cordi O’Hara a National Grid munkatársának elmondása szerint: “Az ipari forradalom óta ez volt az első munkanap, amikor szén nélkül termültünk áramot, és ez egy vízválasztó pillanat az energiatermelésünkben. Az Egyesült Királyság előnyt szerez a rugalmas és sokrétű energiaforrásokból származó elektromos árammal. A National Grid feladata, hogy a változó enerigarendszert fenntartsa és elősegítse annak működését.” Azonban O’Hara szerint a közeljövőben a szén továbbra is fontos energiaforrás marad.

A Gridwatch.co.uk szerint a pénteki akció során az energiaellátáshőz főleg földgázos és nukleáris létesítményeket használtak, de kis mértékben a szél, és biomasszából előállított, illetve az importált energiát is felhasználástak.

Forrás: bbc.co.uk
Kép: taapworld.wikispaces.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]