Ezt is megértük: Bob Dylan átvette a Nobelt!

Az amerikai énekes-dalszerző szombaton átvette az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémiától. Dylan európai turnéja Stockholmban veszi kezdetét, így kézenfekvő volt, hogy végre megteszi, amit már tűkön ülve vártunk.

Az akadémia októberben ítélte meg az irodalmi Nobel-díjat Bob Dylannek újfajta költői kifejezésmód létrehozásával indokolva. Mi sem természetesebb, hogy a történet vegyes fogadtatást kapott az irodalmi életben, ezt pedig csak tetézte az, hogy sokáig úgy tűnt, Dylan még csak át sem fogja venni a kitüntetést.

Azt viszont kikötötte az utóbbi években a titkolózásáról híres művész, hogy a sajtó nem vehet részt az eseményen, így tehát semmilyen felvétel nem került elő a „ceremóniáról”. Úgynevezett Nobel-beszédet sem tartott, ami azért is érdekes, mert feltétele a díjnak, hogy az odaítéléstől számított hat hónapon belül köteles ezzel előrukkolni.

A Nobel-díj anyagi juttatással is jár, Dylan 8 millió svéd koronával (256 millió forint) gazdagodott. Habár a látottak alapján túlzottan nem hatotta meg a díj szellemisége, és valószínűleg a fent említett összeg nélkül is le tudta volna élni hátralévő éveit, boldogan konstatáljuk, hogy eleget tett a nyomásnak, és a 20. század második felének egyik legzseniálisabb popkulturális jelensége továbbra is él, virul és alkot, két koncertet is adott a svéd fővárosban.

 

Forrás: index.hu, 444.hu

Kép forrása: nullahategy.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]