A New York Times nemzetközi kiadása címlapján hozta Michael Ignatieff CEU-rektor indulatos cikkét

A rektor szerint Amerika nem hagyhatja, hogy egyik egyetemét támadják, nem mellesleg EU- és NATO-tag ország először tesz ilyesmit. „Az oktatás szabadságát az autoriter hatalmak fenyegetik mindenhol”, írja a rektor, és példaként Putyint és Erdogant hozza fel. No meg persze Orbán Viktort. A törvényjavaslat „gyakorlatilag megszüntetné a CEU-t”, amely több mint 20 éve tevékenykedik. Ignatieff ismertette a törvény hatását és intézkedéseit, illetve azt, hogy a CEU kuratóriuma elfogadhatatlannak tartja a törvényt.

Fenyegetik az oktatási szabadságot Európában címmel írt a New York Times címlapján közölt cikket Michael Ignatieff, a CEU rektora. A cikkben leszögezi, hogy az oktatás szabadsága a szabad és demokratikus társadalmak sarokköve. A szerző Montesquieut idézi, aki szerint a szabad társadalom nagy, önálló kormányzati intézmények által létezik, amelyek a kormányzattól függetlenül próbálják elérni céljaikat.

A kormány a törvénytervezetet lejárató kampánnyal megspékelve nyújtotta be, azt állítva, hogy a CEU csal, miközben pontosan tudják, hogy a törvényeknek megfelelően működik. „Ha a törvénytervezet átmegy, ez lesz az első törvénybe foglalt támadás egy egyetem ellen az EU-ban. És ez lesz az első alkalom, hogy egy amerikai szövetséges állam, NATO-tagállam nyíltan megtámad egy amerikai intézményt a saját földjén.”
Ignatieff szerint a Trump-adminisztráció sem teheti meg, hogy figyelmen kívül hagy egy ilyen támadást, amire az EU és az Európai Bizottság ugyancsak reagálni fog.
A rektor röviden összegezte a CEU keletkezését és eredményeit, illetve azt, hogy milyen előkelő helyen áll a CEU a nemzetközi rangsorokban. „Az oktatás szabadsága nem pártügy, a szabadság híveinek mind össze kell fogniuk, hogy megvédjék a kormányzati támadások által fenyegetett autonómiát. Az amerikaiak szintén egyet fognak érteni abban, hogy senki nem félemlíthet meg semmilyen amerikai szervezetet. A CEU semmilyen szervezeti egysége soha nem fogja feladni az oktatási szabadságát senki előtt”, zárta Ignatieff cikkét.

Forrás: hvg.hu
Kép forrása: ceu.edu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]