Zenélő (k)út

2019-re zenélni fog a 67-es út  Bizonyossá vált, hogy a 67-es út felújítása során nem csak szélesíteni fogják az útpályát, hanem megtanítják zenélni is.

“Az úgynevezett akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül, amelynek során a felületet egy gyémántvágóval kereszt irányban bemetszik. A hang magassága a barázda mélységétől és azok egymáshoz viszonyított távolságától függ.” Mondta Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs igazgatója.Túlzott eredetisséggel nem vádolhatjuk a döntéshozókat a tekintetben, hogy melyik szám kottáját fogják belevésetni az aszfaltba.

A Republic ikonikus dalát fogja minden Kaposvár fele hajtó autósnak a fülébe duruzsolni gépjárműve karosszériája. A fejlesztés az Europai Unió támogatásával valósulni meg. Mivel az út zenéltetését bevágott rovátkákkal érik el, fokozottan fennáll a szétfagyás és kátyúsodás veszélye. De ennyi kockázatot vállalni kell az utazók szórakoztatásáért.

Aki azt feltételezné, hogy ez valami forradalmi újítás, amivel  magunk mögé utasítjuk a világot, annak csalódnia kell. 1995-ben Dániában adták át az első zenélő útszakaszt. Azóta Japánban és Dél-Koreában terjedt el leginkább. Azoknak pedig akik nem bírják kivárni, hogy maguk teszteljék zenélő utunkat, íme a világ legnépszerűbb autósműsorának kapcsolódó része, amiből azt is megtudatjuk, mi történik ha tolatva  hajtunk végig rajta.

 

Források:

http://index.hu/belfold/2017/03/17/zenelo_utszakasza_lesz_a_67-es_foutnak/

https://en.wikipedia.org/wiki/Musical_road

http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2016-06-10/micsodaaa_zenelni_fog_a_67-es_ut.html

Kép: kaposvarmost.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]