Oxfordi nyílt levél – mi lesz a brit egyetemen tanuló EU-polgárokkal?

A hétfői nap folyamán a The Times konzervatív brit napilapban megjelent nyílt levél feladói az Oxfordi Egyetem vezetői. Aggodalmuk tárgya az EU-állampolgárok tartózkodási jogosultságának bizonytalansága a brit EU-tagság megszűnése után.

Elmondásuk szerint a kivonulás már el is kezdődött – melyre igencsak sok okot ad a kormány -, és nagyobb mértékben várható a közeljövőben. Ha nem törvényesítik a tartózkodási jogot, a brit felsőoktatás hatalmas problémák elé néz. A levelet Louise Richardson, az Oxfordi Egyetem alkancellárja, valamint három kollégiumi vezető kivételével mindegyikük aláírta.

A nagyhírű egyetemnek szüksége van az EU-társállamokból érkező oktatókra, kutatókra és segédszemélyzetre. Nélkülük az intézmény „hatalmas károkat fog szenvedni”.

Kollégáikat a legfőképp az feszélyezi, hogy bár a kormány ígéri, nem kell a tagság bevonása után kitoloncolástól tartaniuk, ezt mégse hajlandó törvénybe foglalni. Sokan a nyugtalan helyzet miatt már abban se biztosak, hogy gyermekeik folytathatják-e tanulmányaikat Nagy-Britanniában.

A levél megfogalmazói kérik a londoni alsóház képviselőitől, hogy fogadják el a felsőkamara által kezdeményezett módosítást, mely törvényesítené az EU-állampolgárok tartózkodási jogát.

Theresa May brit miniszterelnök ezt ahhoz a törvénytervezethez fűzte, mely el fogja indítani a brit EU-tagság megszüntetését. A kormány válaszában hangsúlyozta, hogy a probléma megoldásához az EU-tagállamok együttműködése szükséges: minden egyezmény kulcsa a viszonosság. Ezenkívül kérték a felsőoktatás vezetőinek együttműködését a továbbiakban.

Forrás: thetimes.co.uk, vg.hu, eduline.hu

Kiemelt kép: ox.ac.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]