Hétvégi programajánló – 21. Múzeumok Majálisa

Május 21-én és 22-én (szombaton és vasárnap) mindenkit vár a Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban és kertjében, idén 21. alkalommal. A rendezvény a 19. század majálisainak a hangulatát idézi meg, annak eleganciájával, szellemiségével. A több mint 120 múzeum bemutatkozása mellett a programon előadások, koncertek, felnőtt- és gyerekprogramok, és további meglepetésprodukciók várják az érdeklődőket. A Múzeumok Majálisa idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, illetve a május 21-i Múzeumok Európai Éjszakájához. Az esemény nívóját emeli, hogy szombaton kerül sor az Év Múzeuma 2015 és az Év Kiállítása 2015 díjak átadására.

Idén is megrendezésre kerül a Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben. Május 21-én, szombaton a kert 9:00, a Nemzeti Múzeum 10:00 órától egészen 22:00 óráig várja a vendégeket. 22-én, vasárnap a nyitva tartás nem változik, viszont 18:00 óra után csak a Múzeumkert látogatható.
A rendezvény idei tematikája RE: PL(A)Y – 19. századi majálisok, vagyis a szervezők célja, hogy felidézzék az 1800-as évek majálisainak atmoszféráját, és hogy ízelítőt adjanak az illúziókkal és jelmezbálokkal teli kor szelleméről.

A kétnapos kulturális fesztiválon több mint 120 magyarországi múzeum mutatja be programkínálatát, a házigazda Magyar Nemzeti Múzeum mellett többek között az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Néprajzi Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Várkert Bazár. A múzeumok mellett civil szervezetek is bemutatkoznak.
(A teljes listát a részt vevő múzeumokról és civil szervezetekről ITT nézhetitek meg.)

A múzeumok programkínálata mellett számos előadás, koncert, felnőtt- és gyerekprogram várja az érdeklődőket. Lesz gyerekkoncert, néptáncműsor, Élő Múzeum interaktív szerepjátékkal, történelmi, régészeti és művészettörténeti előadás, tárlatvezetés, kerekasztal-beszélgetés, komolyzene, könnyűzene, kézműves foglalkozás.
A programok közül kiemelkedik az Év Múzeuma 2015 és Év Kiállítása 2015 díjak átadóünnepsége, melyre május 21-én 14:00 órakor kerül sor, valamint a Szabad Szemmel – Fotó Hemző című kiállítás, mely kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjának tematikájához (Múzeumok és kultúrtájak), illetve a Múzeumok Európai Éjszakájához, s ennek köszönhetően szombaton 22:00-ig látogatható a Nemzeti Múzeum.
(Május 21. részletes programlistáját ITT, május 22-jét pedig ITT nézhetitek meg.)

A Majálisnak csak a hangulata lesz 19. századi, a szervezők az érdeklődés serkentéséhez bevetik a 21. század technikai vívmányait is. A rendezvényről minden információ megtalálható a GUIDE@HAND Budapest mobilalkalmazás segítségével. A bemutatkozó múzeumok anyagai mellett az applikáción keresztül letölthető a Múzeumkert interaktív térképe is, mely segít a Majálison való eligazodásban. Az alkalmazás elérhető a Google Playen és az App Store-ban is.

A hétvégén irány a 21. Májusi Majális!
Időpont: 2016. május 21-22. (szombat-vasárnap)
Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert (Budapest, Múzeum körút 14-16.)

Forrás: muzeumokmajalisa.hu
Kép: mek.oszk.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]