Felfedeznek még újabb fáraósírokat?

A Királyok völgye néven emlegetett terület tulajdonképpen egy két völgyből álló vádi, azaz folyómeder a Nílus partján Luxor városával (egykori Théba) átellenes oldalon. Mai tudásunk szerint az ókori egyiptomiak nagyjából ötszáz éven keresztül, az i. e. 16. és 11. század között, a 18–16. dinasztia idején temették ide királyaikat, illetve más előkelőket.

A Királyok völgyének feltárása már a 18. század közepétől zajlik, s már a római korban is közkedvelt turistalátványosságnak számított. Az első fáraósírt, III. Amenhotepét a Napóleon csapataival Egyiptomba érkező kutatók találták meg 1799-ben. A 19. században aztán sorra tárták fel az újabb és újabb sírokat, de aztán egy régész már 1912-ben annak az aggodalmának adott hangot, hogy „a Királyok völgye kimerült”. Ez a feltevés nem bizonyult igaznak, mivel néhány évvel később fedezték fel a leghíresebb leletet, azaz Tutanhamon érintetlen sírkamráját, mely természetesen újabb lökést adott a terület kutatásának.

Éppen ezért meglepő, hogy ezt a gazdag területet még nem ásták fel szisztematikusan, négyzetméterről négyzetméterre haladva. Például jelen tudásunk szerint egy olyan fáraósírnak is kellene lennie a Királyok völgyében eltemetve, amelyet még nem találtak meg, VIII. Ramszesz i. e. 12. századi uralkodóé. A völgy mindenesetre szolgál még új felfedezésekkel, 2014-ben a KV40 azonosítóval ellátott sír feltárásakor III. Amenhotep és IV. Thotmesz fáraó rokonságának tagjait, mintegy ötven múmiát fedezett fel egy kutatócsoport. Ugyanők találták meg két évvel korábban egy 18. dinasztiához tartozó hercegnő maradványait a KV64-es sírban, mellette egy 500 évvel később eltemetett papnő tökéletes épségben fennmaradt múmiájával. Még korábban, 2006-ban tárták fel a KV63-as temetkezési helyet, amelyben i. e. 14. századi, az Amarna-kor idejére datált üres sírokat találtak. Ezeken kívül a már feltárt sírhelyek is szolgálhatnak meglepetéssel, hiszen Tutanhamon sírjában 2014-ben a műszeres vizsgálatok elfalazott kamrákat mutattak ki, s ezek feltárása napjainkban is zajlik. Pontosan ezért olyan lenyűgöző hely a Királyok völgye, amely több évszázad sírrablóinak és kutatóinak lázas munkája ellenére is bármikor szolgáltathat figyelemre méltó felfedezésekkel.

Forrás: origo.hu
Kép: regivarosok.files.wordpress.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]