A világ legcsípősebb paprikája

Egy dél-karolinai farmer, Ed Currie kísérletezte ki a Carolina Reaper nevű paprikát, amelynek egy-egy jól sikerült darabja nemcsak a farmon számít a legerősebbnek, hanem az egész világon is. A paprika a Scoville-skálán eléri a 2,2 milliós SHU (Scoville Hot Unit) csípősségi egységet.

Bár a kalocsai vagy szegedi piros paprikával ízesített csípős halászlé is megterhelheti a gyengébb gyomrúakat, az amerikai Carolina Reaper 880-szor erősebb a magyar paprikánál. Utóbbi 2500 körül van a Scoville-skálán, az Ed Currie által létrehozott paprika viszont eléri a 2,2 milliós egységet. A paprikaspray ereje 5000 SHU értékű. Öt éve még a Naga Viper chili tartotta a Guinness-rekordot, amelynél 1,382 milliós csípősségi egységet mértek.

A világ legeslegerősebb paprikája a Pakisztáni Naga és a Red Habanero keresztezésének eredménye. Ed Currie büszke lehet a Carolina Reaperre, bár igyekeznie kellett, mert Trinidad és Tobago őshonos növénye, a néhány éve felfedezett Moruga Scorpion SHU csúcsértéke 9 ezerrel meghaladja a 2 milliós egységet.

Forrás: agrarszektor.hu

Kép: crazyhotseeds.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]