Tutanhamon rejtélye és kincsei

A JVS Group szervezésében egy újabb lenyűgöző kiállítás érkezett Budapestre, hogy a rejtélyek kalandorai számára ismét feltárjon egy szeletet több ezer éves történelmünkből. A Tutanhamon rejtélye és kincsei-kiállítás elkalauzolja látogatóit az ókori világ rejtelmeibe, miközben számtalan titkot mesél el a világ talán leghíresebb fáraójának nyughelyéről és a vele elrejtett értékes kincsekről.

A JVS Group több nagyszabású kiállítással is büszkélkedhet, hiszen az elmúlt években olyan sikerkiállításokat hozott el Magyarországra, mint a Titanic Kiállítás, a BODY, A világ múmiái és Az Inkák Aranya, ezúttal pedig egy újabb történelmi jelentőségű produkciót vonultat fel: elkalauzol bennünket a mesés Egyiptomba.

„Nagy öröm számunkra, hogy Budapestre is elhozhattuk ezt az exkluzív kiállítást, és megmutathatjuk ezeket a magukkal ragadó tárgyakat és légkört a magyar közönségnek is. Közelebb vihetjük a fáraók titokzatos kultúráját a látogatókhoz, így a garantáltan maradandó élmény mellett új tudással is gazdagodik, aki eljön.” – mondta el Bátyi Dániel, a JVS Group Magyarország Kft. vezérigazgatója a kiállítás november 7-ei megnyitóján.

Az eseményen egyébként néhány ismert vendég is felbukkant, például Győrfi Pál, vagy Elter Tamás történész – aki a tárlat kurátora is egyben –, valamint Tatár Csilla, aki azt is elmesélte, hogy rajong a fáraók koráért; az est háziasszonyaként pedig Epres Panni volt jelen. A rövid beszédeket követően ünnepélyesen átvágták azt a bizonyos vörös szalagot, amivel hivatalosan is megnyitották a tárlatot, amely november 8-ától várja a nagyközönséget.

20191107_185914

A Tutanhamon kiállítás megnyitója. Fotó: Máté Laura/ELTE Online

Tutanhamon, a 18. dinasztia egyik utolsó fáraója mindössze kilencéves volt, amikor trónra lépett – Kr. e. 1333 és 1323 között uralkodott. Mivel túl korán került a trónra és sajnos fiatalon el is hunyt, az ország irányítása sem közvetlenül az ő kezében volt, így történelmi szempontból vagy vezetői készségeit tekintve kevésbé számít fontos uralkodónak. Azonban a Királyok Völgyében feltárt sírkamrája és aranyból készült halotti maszkja mégis az egyik legismertebb egyiptomi uralkodóvá tette. Az utókor számára csodálatos módon fennmaradt lelet Howard Carter egyiptológus kitartó munkájának köszönhető, aki éveken át megszállottan kutatott, míg 1922-ben végül rábukkant a sírkamrára.

A tárlat célja, hogy a látogatók Howard szemén keresztül pillanthassák meg mindazt a csodát, ami 98 évvel ezelőtt a híres felfedező elé tárult egyetlen gyertya pislákoló fénye mellett. A 2200 négyzetméteres kiállítás termeiben a sírkamra különböző részeinek életnagyságú rekonstrukciója látható, melyekben több mint 1000 kegytárgy, ékszerek, és az egyiptomi kultúrát jellemző számtalan lelet hiteles másolata található meg, többek között Tutanhamon szarkofágja és méltán híres halotti maszkja is. Dr. Wilfried Seipel egyiptológus úgy nyilatkozott, hogy „most először Tutanhamon sírjának felfedezése óta ez az a kiállítás, ami lehetővé teszi, hogy az emberek újra felfedezzék a kincseket és a temetkezési tárgyakat olyan elrendezésben, ahogyan azokra rátaláltak 1922-ben.”

kiallitas_4 (800x533)

Tutanhamon szarkofágja. Fotó: JVS Group Magyarország

Érdekesség, hogy a kiállítás meghívott vendége lesz Záhi Havássz sztárrégész-egyiptológus, aki nemrég kutatócsapatával egy olyan sírhelyet is feltárt, amelynek bejárata nagyon hasonlít Tutanhamon fáraó 1922-ben, Luxorban felfedezett híres sírjának bejáratához. A régészt nem csak Tutanhamon titkairól lehet majd kérdezni, hanem legújabb felfedezésével kapcsolatban is elárul majd érdekes információkat.

received_404153477132782

Tutanhamon híres halotti maszkja. Fotó: Máté Laura/ELTE Online

A kiállítás egyébként informatív szempontból is jelentős, hiszen a látogatók számára biztosított audio guide számtalan hasznos információt árul el a kiállítás témájáról. Átfogó képet ad az ősi egyiptomi civilizációról, így nemcsak az ókori történelem iránt hevesen érdeklődők számára lehet izgalmas, hanem akár oktatási szempontból is megállja a helyét.

Az interaktivitásra vágyók számára sem fog csalódást okozni a tárlat, hiszen a végére érve egy virtuális utazáson is részt vehetnek a bevállalósabbak. A VR-sarokban szemüveg segítségével bejárhatjuk az egyiptomi sivatagot, hogy közelebbről megnézhessük a piramisok elképesztő méreteit, vagy akár magát a fáraó sírkamráját, hogy testközelből csodálhassuk meg az ókori civilizáció mai ésszel is felmérhetetlen építészeti csodáit.

Ha pedig valaki szívesen hazavinne egy darabot misztikus utazásából, erre is van lehetősége, hiszen a kiállítás ajándékboltjában megtalálható mindenféle szuvenír. Képeslapok, hűtőmágnesek, kulcstartók, tollak, pólók, bögrék, vagy akár egyiptomi szimbólumos ékszerek, pénzérmék és kisebb ajándéktárgyak is várják, hogy bezsebeljék őket.

A JVS Group Magyarország produkciói az elmúlt évek alatt bizonyították, hogy minőségi tárlatokat nyitnak meg a hazai közönség előtt, de ha ez önmagában nem lenne elég meggyőző minden történelemimádó számára, ​hogy ne hagyja ki ezt az élményt, akkor a kiállítás 6 milliós megtekintése biztosan az. A tárlat bejárta Zürichet, Dublint, Madridot, Párizst, Brüsszelt, Szöult és most tíz év elteltével újra visszatért hozzánk is.

tutanhamon_kiallitas_3 (685x1024)

Fotó: JVS Group Magyarország

Bátyi Dániel a „visszatérés” egyben „megújulás” szlogeneket használta a megnyitón elmondott beszédében, mellyel egyrészről a kiállítás tíz évvel ezelőtti nagy sikerére utalt, valamint arra, hogy a névváltással együtt a helyszín is sokat fejlődött az óta, hogy az akkori VAM Design Centerben bemutatásra került a tárlat. Továbbá arról is beszélt, hogy az eddigi produkcióik közül a Tutanhamon-kiállítás képviseli a legmagasabb minőséget.

A Tutanhamon rejtélye és kincsei-tárlat 2020. március 1-ig várja az érdeklődőket a hét minden napján, a budapesti Komplexben, a régi VAM Design Center helyén.

A kiállítással kapcsolatban további információk elérhetőek a produkció hivatalos weboldalán, a jegyárak és a nyitvatartás pedig elérhető itt.

Fejléckép: JVS Group Magyarország

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]