A LIZA, A RÓKATÜNDÉR TAROLT A 2. MAGYAR FILMHÉTEN

A 2. Magyar Filmhét záróeseményén, vasárnap este a Nemzeti Színházban 18 kategóriában osztották ki először a Magyar Filmdíjat, melyek odaítéléséről a Magyar Filmakadémia teljes tagsága döntött titkos szavazással. A legjobb játékfilm díját Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje kapta, mely további hat díjat is elvitt. A legjobb TV-játékfilm a Félvilág lett. Szász Attila alkotása összesen négy díjat nyert. A Saul fia alkotói különdíjat vehettek át.

A legjobb ismeretterjesztő film Mosonyi Szabolcs alkotása, a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete lett, míg a legjobb animációs filmnek Gauder Áron indián meséje, a Kojot és a szikla bizonyult. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Kovács István vehette át Betonzaj című munkájáért, melyben egy fiatal kickboxoló lány élete fő versenyére készül, mikor megtudja, hogy terhes. A legjobb dokumentumfilm rendezője Hörcher Gábor lett. Drifter című alkotása Ricsiről, az egyszerű vidéki srácról szól, aki rally-versenyző akar lenni.
A legjobb játékfilm díját a Liza, a rókatündér kapta, mely további hat díjat is elvitt: a legjobb smink-, fodrász- és maszkmester kategória díját Horváth Csilla, Rácz Erzsébet és Kapás Nóra vehették át, a legjobb díszlet/látvány/jelmez kategóriában Hujber Balázs és Bárdosi Ibolya győzedelmeskedett, a legjobb vágónak járó Magyar Filmdíjat Czakó Judit kapta, a legjobb zeneszerzőnek Tövisházi Ambrus és Csengery Dániel bizonyult. A legjobb női főszereplőnek Balsai Mónit választotta az Akadémia, a legjobb rendező pedig Ujj-Mészáros Károly lett.

A legjobb férfi főszereplő elismerését ifjabb Vidnyánszky Attila érdemelte ki a Veszettekben nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Csákányi Eszter kapta az Utóéletben látható játékáért, a legjobb hangmesternek pedig Balázs Gábor a Swing szakembere bizonyult.

A legjobb TV-játékfilm a Félvilág lett. Szász Attila alkotása további három díjat nyert: a legjobb operatőr elismerését Nagy András kapta, a legjobb forgatókönyvíró díját Köbli Norbert vehette át, a legjobb férfi mellékszereplőnek pedig Kulka Jánost választotta az Akadémia. A díjátadón a produkció kérésére versenyen kívül vetített Saul fia alkotói különdíjat vehettek át.

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia szervezésében megtartott 2. Magyar Filmhéten március 1-6. között 270 film versenyzett. A seregszemlére az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon moziforgalmazásba került, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. A Magyar Filmakadémia teljes tagsága február 28-a óta 18 kategóriában szavazott. Március 5-én került nyilvánosságra a kategóriánként 5 nevezett alkotás, vagy alkotó neve, akik közül az akadémiai tagok újabb titkos szavazással döntöttek a nyertesekről.

Kép, forrás: www.filmhet.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]