Antonio Banderas retrospektív és kortárs spanyol filmek az Urániában

December 2-7. között a spanyol kultúra szerelmeseinek és Antonio Banderas rajongóinak kínál izgalmas programot az Uránia Nemzeti Filmszínház a Spanyol Filmhét keretében. Az idei filmhéten nem csak a kortárs spanyol alkotásokkal találkozhattok, hanem a 2015-ben életműdíjjal kitüntetett Antonio Banderas filmjeivel is jobban megismerkedhettek.

A Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet közös szervezésében megvalósuló Spanyol Filmhéten tizenkét spanyol filmet is láthattok a vásznon. A nemzetközi sikereket is elérő kortárs filmek mellett az összeállításba bekerült öt, Magyarországon kevésbé ismert Antonio Banderas film. A Spanyol Filmakadémia idén életműdíjjal tűntette ki a filmművészet élő legendáját, tiszteletére 35 mm-es filmszalagról tekinthetitek meg életművének egy-egy darabját.

Thrillertől a drámáig, vígjátéktól a romantikus filmeken át vagy éppen a dokumentumfilmig betekintést nyerhettek a kortárs spanyol filmkultúra legkülönbözőbb stílusaiba.

A filmhét nyitó díszvetítésén, december 2-án, szerdán 19 órakor Daniel Monzón 4 Goya-díjjal kitüntetett és további 13 Goya-díjra jelölt thrillerét, az El Niñot vetítik. A film két fiatal történetét meséli el, akik a kábítószer-kereskedelem világában szeretnének szerencsét próbálni a Gibraltár-szorosban.

Az Antonio Banderas retrospektívet a negyvenes években játszódó A fáraó udvara(1985) című musical nyitja, amely egy amatőr színtársulat botrányos előadásának történetét dolgozza fel. A gyilkolás öröme (1988) című krimi-thriller egy fiatal matematika tanár és egy drogdíler véletlenszerű találkozását mutatja be, akik felfedeznek egymásban egy közös tulajdonságot, mégpedig azt, hogy mindketten élvezik a gyilkolást. A sorozatban három érzelmes dráma is szerepel, melyek mindegyike szokatlan szituációt ábrázol: a Ha azt mondják, elestem a harcban (1989) című filmben egy nővér és egy orvos két gyerekkori barát holttestére ismer a boncteremben, s ez készteti őket emlékeik felidézésére. A Széllel szemben (1990) két testvér vérfertőző kapcsolatáról mesél, akik különváltak, hogy újrakezdhessék életüket, azonban elkerülhetetlenül újra egymásra találnak. A retrospektív sorozat utolsó filmje az Antonio Banderas által rendezett Forró zápor (2006), amely az Europa Cinemas filmdíját kapta a 2007-es Berlini Filmfesztiválon.

A kortárs spanyol filmek összeállításában látható lesz Miguel Alcantud Fekete gyémántok című alkotása, amelyben egy tehetségkutató felfedez két fiatal sportolót a nyugat-afrikai Maliban és meggyőzi őket, utazzanak vele Spanyolországba. Európai útjuk során megismerik imádott sportjuk árnyoldalait is. Rodrigo Sorogoyen Stockholm című, 11 nemzetközi fesztiváldíjjal elismert romantikus drámája egyetlen éjszaka alatt játszódik, és egy kapcsolat kibontakozását ábrázolja. Neus Ballús különös hangulatú filmje, a Járvány Barcelona környékére kalauzol el minket; itt találkozik öt átlagos, mégsem hétköznapi karakter, akik sorsa egyre jobban összefonódik. Enrique Urbizu Nincs kegyelem című thrillerében egy madridi rendőrfelügyelő hármas gyilkosságba keveredik, és úgy dönt, végez az egyetlen szemtanúval. A kábítószer-kereskedők közötti leszámolásnak tűnő ügyből lassanként valami sokkal bonyolultabb lesz. David Trueba Könnyű csukott szemmel élni című vígjátéka könnyedebb vizekre evez: Antonio, a Beatles-rajongó angoltanár megtudja, hogy John Lennon Almeriában forgatja új filmjét, mire kocsiba vágja magát, és elindul, hogy élőben láthassa példaképét. Útközben találkozik két, otthonról elszökött fiatallal, és együtt folytatják útjukat.

Ha a filmhét végére már ki sem látsz a spanyol világból, ne aggódj, a hét egy magyar vonatkozású filmmel zárul. Az Angel Sans Briz válaszútja című dokumentumfilmből megismerhetjük a spanyol diplomata történetét, aki a második világháború alatt kidolgozott egy tervet, amellyel a budapesti zsidókat segítette. Az általa kiállított okmányok közel 5500 ember életét mentették meg. A Miniszterelnökség támogatásával megvalósuló vetítésen jelen lesz a film rendezője, José Alejandro González Baztán is. A dokumentumfilmet először mutatják be Magyarországon, alig két hónappal azután, hogy átadásra került az új Ángel Sanz Briz út és az ott található emlékmű, a diplomata hősies munkájának elismeréseképpen; abból az alkalomból, hogy idén Magyarország tölti be a Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) soros elnöki tisztét. A filmeket spanyol nyelven, magyar felirattal, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik. A jegyár a Spanyol Filmhét vetítéseire egységesen 1000 Ft. A részletes program és a filmismertetők a www.urania-nf.hu honlapon olvashatók.

Forrás: filmtekercs.hu

Kép: urania-nf.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]