Kávéfoltok és lábnyomok egy Pollock-festményen

Jackson Pollock amerikai művész 65 éve készült mesterművének, a Number 32-nek tisztogatása közben lábnyomokat és kávéfoltokat véltek felfedezni az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjtemény szakértői. A szakemberek különleges eljárással tisztították meg az évtizedek porától a tizenkét négyzetméteres fekete-fehér festményt.

A Number 32 címmel ellátott Jackson Pollock-festményt speciális eljárással, egy búzakeményítővel dolgozó műszerrel tisztították meg az évek alatt rátelepedett portól az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjtemény szakértői. Otto Hubacek, a németországi múzeum főrestaurátora elmondta, külföldi kollégákkal hónapokon át tanácskoztak arról, hogyan fehérítsék ki az időközben szürkéssé, sárgássá színeződött vásznat. A speciális műszer a vászonra magas nyomással búzakeményítőt fúj, amelyet aztán egy miniatűr porszívóra illesztett ecsetkészlettel óvatosan eltávolítanak. A fekete festéket az eljárás során kikerülik, azt ugyanis károsíthatja a keményítő. A precíz művelet kb. 200-300 munkaórát vesz igénybe, Hubacek egy harmincszor negyven centiméteres felületrész megtisztításán két-három órán át dolgozik nagyító és fejlámpa segítségével.

Ezen művelet közben a 65 éve készült műalkotáson kávéfoltokat és lábnyomokat véltek felfedezni a szakértők. Ezek a képen maradnak, mivel ezek is a műalkotás részét képezik – hangsúlyozta Hubacek Marion Ackermann igazgatóval egyetértésben.

A festmény, mely tizenkét négyzetméter nagyságú, a háború utáni absztrakt expresszionizmus egyik legradikálisabb műveként tartják számon. A festőművész fekete ipari lakkfestéket fröcskölt és csepegtetett a kezeletlen vászonra. A kép februártól újra a nagyközönség elé tárul, amikor is a galériában a tavaly ősszel kezdődött tetőfelújítás végső fázisába jut.

forrás: mult-kor.hu
kép: mult-kor.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]