Szakmai szemmel – Tibi atya

Tibi atya már régóta bedobta magát a legtöbb ember szívébe. A jelenlegi oldaluk leírása szerint: „Tibi atya egy fiktív, humbákföldi lecsúszott pap, görbe tükör a társadalomnak. Célunk a szórakoztatás, senkit nem akarunk megsérteni ezzel”. Na de mi is ez a jelenség? Utánanéztünk!

Az előzményeket tekintve, az oldal elődje a 2008 és 2012 között működő Ex szakasz blog volt. Egy durva, sértő tartalom publikálása után végül is kiírták, hogy Tibi atya veszi át az irányítást, és a Facebookon fog tovább működni a honlap.

stephen valentaA pap karakterének megalkotásához eredetileg Stephen Valenta ferences lelkész képeit használták, ezeket személyiségi jogok miatt 2013 decemberében rajzolt figurára cserélték. A jelenlegi oldal általában valamilyen szöveges tartalommal ellátott humoros képet szokott posztolni. Egyébként a facebookos platformon kívül van már blogja is, ahol az írásos, szöveges bejegyzések sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak. Hatalmas népszerűségnek örvend, már több mint 900 ezer lájkolója van. Közönsége nem csak passzívan figyeli az oldalt, hanem interaktív módon kommentelnek és megosztják is tartalmaikat.

 

Annyira populárissá vált, hogy saját brandet kezdett kiépíteni magának. Alkotói létrehozták a Humbák Művek Kft.-t, pólókat gyártanak, saját boruk van, kocsmát nyitottak az Erzsébet térnél, sőt, könyvük is megjelent már Minden napra egy feles, Tibi atya füves könyve címmel. A sikertörténete éppen az egyszerűségén alapszik, napi néhány találó, köznyelven írt bejegyzéssel emberek százezreihez képes eljutni, és majdnem egymillió rajongót tudhat már magáénak.
1032_801027003370929_2268368472715854932_nA szórakoztató cél mellett van valamiféle oktató jellegű szándék is, gyakori az erős társadalomkritikai hangvétel („görbe tükör”). Például: „Szomorú, hogy sokan kívülről tudják a celebek nevét, míg a nemzeti hőseinké kezd kikopni a köztudatból”. Pontosan a kritikai hangvétel és a bizarr humor (pl. „Székely matematikusok kiszámolták: ha van 3 pálinkám, és a szomszéd elvesz egyet, akkor marad 3 pálinkám és egy halott szomszédom.”) miatt, elég megosztó az oldal, sokakban ellenszenvet válthat ki.

 

12294641_790816387725324_4334488234382509213_nEmellett erősen rájátszik a sztereotípiákra, erősítve is azokat. Többek között gyakran vádolják nőalázással őket (pl. „Engem nem zavar, ha egy nőnek csapnivaló a feneke”). Erre az állításra egy interjúban így reagáltak: „Ezt is sokszor megkapjuk, de nem értjük miért. Ha a nők ezt megalázónak érzik, akkor a férfiaknak legalább ugyanolyan joguk van hozzá, mivel a poénjaink nagyobb része róluk szól” (az alkoholizmus miatt).  Valószínűleg a radikalitásukból és a bíráló hangnemből (Pl. „Nem ironikus, hogy ha meglátsz egy rendőrautót, ahelyett, hogy biztonságban éreznéd magad, elkezdesz beparázni?”) fakad az is, hogy az oldal szerzői mind a mai napig teljesen anonimak, sosem álltak még a nyilvánosság elé: „Nem biztos, hogy ez a munkámmal, valamint a karrieremmel összeegyeztethető lenne”.

Következő cikkünkben pedig ismét Tibi atyával fogunk foglalkozni, ám ezúttal egy konkrét, botrányos bejegyzéséről lesz szó.

 

Forrás: facebook444.hu/2015/10/19wikipediatibiatya.blogstarpartyponty

Képek: facebookallevents.instatenislandcatholic.blogspot.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]