#programajánló – olvass, egyél, fuss!

Most hétvégén igazán mindenki megtalálhatja a maga kedvére való programokat! Az aktivitást kedvelők két napon is futhatnak a városban. A világjárók Magyarországon ismerkedhetnek meg Koreával. A könyvmolyok egész éjszaka (szervezett körülmények között) olvashatnak, a haspókok meg kürtőskaláccsal tömhetik tele magukat. A művészlelkeknek pedig irány a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása! E heti programajánlónkban minderről részletesebben tájékozódhattok:

Fuss, Forrest, fuss!

A hétvégére lezárják nagyjából az egész belvárost a Spar Budapest Maraton miatt. Így hát ha nem akarsz te lenni, aki idegeskedik a közlekedés miatt, legyél inkább egy a bosszantók közül! Nem vagy egy nagy futó? Sebaj! Gyalogolhatsz is! Bizony, 2,7 kilométeres a SPAR Gyaloglás távja, de ezen kívül is vannak még különböző típusú és hosszú futási lehetőségek. Például a 400 méteres Esélyegyenlőségi Futam, a különféle váltók, maratonkák (2,7 km), minimaratonok (5 km), vagy a 30 km-es Coca-Cola Testébresztő futás. Maga a 30. SPAR Budapest Maraton 42 195 méter lesz, és vasárnap 9:30-kor rajtol el a Hősök teréről. A teljes útvonalon kihelyezett frissítő és zenei pontokkal találkozhatnak a sport szerelemesei, a Forrestek Jenny-jei pedig több szurkolóponton bíztathatják majd őket. A nevezésről ITT találhattok információkat.

Olvasva ez más világ…

…szól az Olvasás Éjszakájának mottója. Október 10-én, szombaton rengeteg izgalmas programmal várják a könymolyokat (és nem csak őket) az ország különböző pontjain. Ha úgy érzed, soha nem talál már rád a szerelem, viszont minden áron férj/feleség szeretnél lenni, este 10-től a Fókusz Könyváruházban találod a megoldást: lépj frigyre kedvenc könyveddel! A pillanatot megörökítik, így már bizonyítékod is van a „foreveraloneságod” ellen. Szécsényben a Krúdy Gyula Könyvtárból kell kiszabadulnod, Szegeden jótékonysági könyvgyűjtést és Slam-estet rendeznek, Debrecenben pedig megpróbálják megfejteni, hogy miért is szeretünk olyannyira olvasni. Jó néhány művész is részt vesz egy-egy programon, például Bereczki Zoltán, Kálloy Molnár Péter, Karafiáth Orsolya vagy Vámos Miklós. De mivel mindent úgysem tudnék felsorolni, a teljes programot ITT nézhetitek meg.

program

Ismerj meg egy másik kultúrát!

A Koreai Kulturális Fesztiválon ezt megteheted, egészen október 12-ig, azaz jövő hét hétfőig. K-pop, táncverseny, divatbemutató és gasztrosétány is megtalálható a programok között. Helyszínül a Koreai Kulturális Központ, a Hagyományok Háza, a MOM Kulturális Központ és a Sirály sétány szolgálnak. Október 8-tól két kiállítás is megtekinthető a Koreai Kulturális Központban. „A modernitás jelei és a koreai tradíciók” című tárlat november 30-ig hét koreai képzőművész koreai tradicionális színekkel és technikával készült modern formába öltött alkotásait hozza el.  A másik kiállítás pedig bemutatja, hogy hogyan látjuk mi, külföldiek Koreát. Minden évben Talk Talk Korea címmel hirdetnek ebben a témában pályázatot, a látogatók most a 2014-2015-ös években díjazott pályamunkákat láthatják.

Kürtőskalács Fesztivál

Az ingyenes rendezvényt most hétvégén, a Városligetben tartják meg, és várnak mindenkit szeretettel, meleg kürtőskaláccsal és sok-sok programmal. Grill-desszert Készítő Versenyre, Nagy Közös Sütésre és Kürtőskalács Szépségversenyre is be lehet nevezni. Ha nem fűlik a fogunk a versengéshez, de attól még kipróbálnánk magunkat sütés közben, keressük fel a Csináld Magad Standot! Evés közben koncerteket is hallgathatunk, szombaton Zséda,Janicsák Veca és Szabó Ádám lépnek fel, vasárnap pedig például a Group’n’Swingre járhat a lábunk. Ezenkívül minden nap lesz Kürtipédia, egy kvízjáték értékes nyereményekért.

Ludwig Goes Pop

A Ludwig Múzeum pop art kiállítása október 9-én, pénteken nyílt meg, és egészen január 3-ig látogatható. A belépőjegy 2900 Ft. Látható lesz a pop art emblematikus művészeinek –például Andy Warhol vagy Roy Lichtenstein– ikonikus művei, csakúgy, mint a kevésbé ismert alkotóké, illetve az amerikai vonulaton kívül az irányzat európai képviselőinek munkái is. A tárlat a kölni, majd bécsi kiállítás után Budapesten is megtekinthető, kiegészülve magyar és kelet-európai alkotók műveivel.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]