Riasztó adatok: a fiatalok 43%-a szegény

Meglepő adatokat közölt a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO): megközelítőleg a fiatalok fele vagy munkanélküli, vagy ha van is munkája, szegénységben él. Számításaik szerint ez az arány csak nőni fog.

Jelenleg globálisan a fiatalok közel 43%-a vagy munkanélküli, vagy ugyan van állása, de szegénységben él. Az Európai Unióban háromból több mint egy munkanélküli fiatal keres egy évnél hosszabb ideje munkát.
Az ILO közleménye szerint a fiatalok globális munkanélküliségi rátája továbbra is jelentősen meghaladja a válság előtti szintet. Bár a ráta 13%-on stagnált 2012 és 2014 között, ez még mindig jóval meghaladja a válság előtti 11,7%-ot.

Az előrejelzések szerint ez az arány 2015-re várhatóan emelkedni fog, akár a 13,1%-ot is elérheti. Annak ellenére, hogy kevesebb a munkanélküli fiatal, a ráta magas marad, mert a fiatal foglalkoztatottak száma csökken. A jelentésben az szerepel, hogy Magyarországon 2008 és 2014 között 11,5-ről 13,6-ra nőtt a 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi aránya a korosztályukban. A legmagasabb értéket 2013-ban mérték, ekkor 15,5% volt a ráta.

A jelentésből az is kiderül, hogy a fejlett gazdaságokban emelkedett azoknak a száma, akik ugyan találnak állást maguknak, a munkahelyek minősége azonban elmarad az elvárttól.

A tanulmány olyan más társadalmi problémákra is felhívja a figyelmet, mint a nemek között továbbra is fennálló szakadék: a fiatal nők részvételi aránya a munkaerőpiacon a legtöbb régióban jóval alacsonyabb a fiatal férfiakénál. Továbbra is változatlanul nagyobb mértékben fenyegeti a nőket a munkanélküliség, mint a férfiakat.

Az iskolából a munkahelyre történő átmenet időtartamát is vizsgálták a tanulmány készítői: azok számára, akik stabil munkahelyet szeretnének, az átmeneti időszak átlagban másfél évig tart világszinten. Az egyetemet végzett fiataloknak nagyjából harmadannyi időre van szükségük ahhoz, hogy állandó munkahelyet találjanak, mint az alacsonyabb képzettségűeknek.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: origo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]