Építészeti díjra esélyes az ELTE egyik emlékműve

A Média Építészeti Díja döntősei között van egyetemünk holokauszt és második világháborús emlékműve, illetve ennek tervezői. A legjobb épületekre október 2-ig lehet szavazni interneten, október 16-án pedig személyesen az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol magyar újságírók is fogják méltatni a műveket. Nemzetközi előzsűri tizenegy magyar épületet és tervet juttatott a Média Építészeti Díja verseny döntőjébe. Az Indira van’t Klooster vezette zsűri tagjai Diogo Seixas Lopes, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátora és Andrija Rusan, az ORIS építészeti magazin főszerkesztője, akik az épületek kategóriájának értékelése során első sorban a társadalmi jelentéstartalmat és a koncepció erejét vizsgálták.

A döntősök között szerepel az a Trefort-kertben található emlékmű, amely a holokauszt során és a második világháborúban elhunyt oktatók és hallgatók tiszteletére készült. Az alkotás egyedi építészeti nyelven megfogalmazott reflexió a magyar kultúra és történelem örökségeire, ezért választotta az előzsűri a legnagyobb hatású alkotások közé.

A verseny két kategóriájában – épület és terv – két díjért lehet versenyezni, egyet a zsűri, egyet pedig a közönség ítél oda. A döntősök 2015.október 16-án magyar újságírók előtt mutatják be pályázataikat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a munkák nyilvános szóbeli értékelést kapnak, valamint pontozásban is részesülnek és itt választják ki a kategóriák nyerteseit. A nagyközönség első körben október 2-ig szavazhat a művekre a legnagyobb közösségi oldalon, amely plusz pontokká fog alakulni; a továbbiakban pedig személyes szavazással, az Urániában lehet a MÉD Közönségdíjához juttatni az arra legérdemesebbnek tartott pályázatot.

Az épület kategória döntősei között szerepel a badacsonytomaji Szent István Király Kápolna, a visegrádi városközpont fejlesztése, a galyatetői kilátó, a debreceni Műteremház és a budapesti Ramenka étterem, természetesen a BTK kampuszán található II. világháborús emlékmű mellett.

Forrás: elte.hu

Fotók: btk.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]