#programajánló -kirándulás, nyelvtanulás, bor

Bár az ablakon kinézve az időjárás semmi jóval nem kecsegtet, a hétvégére már szép időt mondanak a tévedhetetlen meteorológusok! Ha netalántán mégis tévednének és marad a rossz idő, semmi kedve az ember lányának/fiának kimozdulni a négy fal közül. Ilyenkor megfordul a fejünkben: mi lenne, ha bekuckóznék a kedvenc fotelomba és csapnék egy [tetszőleges sorozat neve]-maratont? …vagy talán befejezhetném azt a jó kis könyvet, amit még a nyáron kezdtem el? Ezek sem rossz opciók, de ha mégis kimoccannátok otthonról, íme e heti programajánlónk!

Hűvös őszi időhöz: mesebeli kirándulóhelyek

Ha léteznének tündérek, manók vagy törpék, biztosan a szomolyai Kaptárkő lenne az otthonuk. A kaptárkövek olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket (vakablakokat) faragtak.tündértanya

Rapunzel minden bizonnyal a somoskői várba lenne bezárva, és annak oldalán engedné le hosszú aranyhaját. Somoskőn, amely Salgótarján településrészeként ismert, a középkori várrom mellett találhatunk egy gyönyörű bazaltorgonát is, ami olyan, mint egy megkövült fekete vízesés.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az egerszalóki mésztufahegy (vagy sóhegy) egy páratlan szépségű geológiai képződmény. Mintha egy hóval borított hegy lenne – még a Jégvarázs Elzája is megirigyelné! Ehhez hasonló jelenséget a világban egyébként még két helyen látni: a törökországi Pamukkáléban, és az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban.egerszalók

 

„Minél több nyelvet beszélsz, annál több ember vagy”

Hogyan érdemes nyelvvizsgára készülni? Hogyan lehet úgy tanulni, hogy az maradandó legyen? Hogyan érdemes külföldi tanfolyamokra, egyetemekre jelentkezni? Hogyan használjunk változatos módszereket, anyagokat, hogy kitartson a nyelvtanulási kedvünk? Ha kíváncsi vagy a válaszra, látogass el szeptember 11. és 13. között a Millenáris „D” épületében megrendezésre kerülő 16. Nyelvparádéra. Az ingyenesen látogatható rendezvényen mazsolázgathatunk bel- és külföldi nyelvtanfolyamok, különböző nyelvkönyvek, segédeszközök között, sőt kipróbálhatunk nyelvvizsgát, nyelvórát, internetes tanulási lehetőségeket és technikai újdonságokat is. A nyelvtanulás segítségével más kultúrákat is megismerhetünk, de ha instant kulturális élményt szeretnék, érdemes ellátogatni a Nyelvparádé társrendezvényére, az Afrikai Napokra. A minden érzékszervre ható élményekről idén is az Afrikáért Alapítvány gondoskodik.

Kalandozás a városban egy mobil segítségével

A szeptember 12-ig, azaz szombatig látogatható PlayMobile nevű rendezvény gyakorlatilag egy interaktív mobiltelefonos játékséta. A résztvevők egy mobiltelefonos kalandszoftver segítségével üzeneteket kapnak, amelyek alapján valós környezetben, a Jurányi Inkubátorház környékén barangolhatnak a virtuális térben. Az üzenetek jöhetnek sms, hangüzenet, telefonhívás vagy akár képüzenet formájában, miközben folyamatosan kapcsolatban maradunk a valós, külső világgal is. A machina eX nevű csoport felelős ezért a jópofa színházi játékért, melyre a  Goethe Intézet „Játékösztön” című programsorozat keretei közt kerül sor.

„Sörre bor mindenkor…”

Ha múlt héten sörös fesztivált ajánlottam, akkor most jöjjön egy boros! Egészen vasárnapig még látogatható a 24. Budai Borfesztivál a budai Várban. Pénteken és szombaton éjfélig, vasárnap pedig este 10-ig kóstolgathatjátok a különböző borokat. A napijegy 3000 Ft, mely tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is. Számos programmal készültek a szervezők, lesznek koncertek, szüreti felvonulás, borkvíz, és a sok bor mellett különleges ételeket is megkóstolhattok a Gasztrosétányon, eső esetén pedig esőponcsó kapható.

 

 

képek: utazom.com, Budai Borfesztivál 2015

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]