Állást szerezni sehol sem könnyű

A fiatalok munkanélkülisége meghaladja a teljes munkanélküliségi rátát, nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unió tagállamaiban is. Novák Katalin, az az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint erre európai közös választ kell adni, és az országoknak meg kell találniuk saját eszközeiket a probléma megoldására. Ezt tegnap, a lengyelországi Krynicában tartott – idén 25. alkalommal megrendezett – gazdasági fórumon fejtette ki. Az államtitkár szerint körülbelül hat-hétmillió munkanélküli fiatalt érint ez a kérdés.

Nálunk a felsőfokú végzettséggel rendelkezők foglalkoztatottsági rátája 75,7 százalék, ez kicsivel magasabb az európai uniós átlagnál (71,7 százalék). A 25 év alatti munkanélküliek aránya 17, 8 százalék, ami pedig alacsonyabb a 20,6 százalékos európai uniós átlagnál.

A kormány üzenete az, hogy “ha magyar fiatal vagy, lesz munkád és meg fogsz tudni élni Magyarországon is.” Tervük az, hogy 2018-ra a 25 év alatti fiatalok a munkahelyük elvesztését vagy a tanulás befejezését követően négy hónapon belül állásajánlatot kapjanak, vagy további oktatásban vagy gyakornoki képzésben tudjanak részesülni. A 2015-ben elindított Ifjúsági Garancia Programba pedig 220 millió forintot fognak invesztálni.

Az “Ifjúsági munkanélküliség – európai támogatási rendszerek” című kerekasztal-beszélgetésen az államtitkár bemutatta többek közt az “Első munkahely garancia” programot, a Munkahelyvédelmi Akciót és az Ifjúsági Garancia Programot.

Forrás: edupress

Kép: www.zmescience.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]