Gyorstalpaló a Corvinusról

Hiába szavazott a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa egyértelműen az ellen, hogy budai karaik a gödöllői Szent István Egyetem részeivé váljanak, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még a szavazás előtt bejelentette: mindenképpen integrálni fogják a budai campust a SZIE-be. A miniszter szerda délelőtt tartott megbeszélést a BCE rektorával, Rostoványi Zsolttal és a budai karok dékánjaival (Mezősné Szilágyi Kingával, Hegyesné Vecsery Beátával és Hegedűs Attilával), ahol közölte, hogy az integráció végleges döntés, tehát a szenátus véleménye nem fog számítani.

A dékánok továbbra sem kaptak választ arra a kérdésre, hogy miért jobb a Szent István Egyetembe való olvadás az együttműködésnél. Így ezek után azt tűzték ki fő célul, hogy ne tanév közben kelljen véghezvinni az integrációt, a többi cél felől pedig a diákokkal is szeretnének egyeztetni. A kertészettudományi kar dékánja, Hegedűs Attila kijelentette, hogy a jövőben együtt kellene meghozni a döntéseket.

Az egyetem szenátusi ülésén 7 igennel és 17 nemmel szavaztak az integrálás kérdésében, illetve 5-en tartózkodtak. A határidő eltolását 15-en támogatták, 13 nem és 1 érvénytelen szavazat született. Rostoványi Zsolt sajnálatát fejezte ki arra vonatkozólag, hogy a fenntartó nem tartotta fontosnak az általuk felsorakoztatott szakmai érveket, és ehelyett más szempontokat vett figyelembe. A Corvinus rektora emellett megköszönte a három budai kar – tájépítészeti, élelmiszertudományi és kertészettudományi – eddigi munkáját.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár több kérdésre is válaszolt csütörtöki online fogadóóráján. Elmondta, hogy az államtitkárság kérésére a két egyetem már elkészített hatástanulmányokat, azonban ezeket nem hozzák nyilvánosságra az intézmények hozzájárulása nélkül, mivel belső adatokat is tartalmaznak. Kijelentette, hogy a BCE és a SZIE vezetője többször egyeztetett egymással, és kölcsönösen véleményezték egymás hatástanulmányait. Arról is beszélt, hogy a szenátusi döntés egyáltalán nem kötelezi a fenntartót, de figyelembe veszik az érintett intézmények határozatát is. A gödöllői egyetemen is szerdán ült össze a szenátus, és elfogadta a Corvinus budai karainak beolvasztását.

Az államtitkár közölte, hogy az átalakítások célja nem a spórolás, hanem az intézmények hatékonyabb működése. A felszabaduló források az intézményeknél maradnak, és saját hatáskörben dönthetik el, hogy milyen fejlesztésekre költik. Megerősítette, hogy nem fogják eladni a budai campus területét és a hozzá tartozó arborétumot, és az ingatlan továbbra is felsőoktatási célokat fog szolgálni.

Azoknak a hallgatóknak, akik a három elcsatolandó budai kar egyikén kezdték meg tanulmányaikat, már a Szent István Egyetem fogja kiállítani a diplomájukat, de az oklevélen fel lesz tüntetve a jogelőd intézmény, vagyis a Corvinus neve is. A felsőoktatás átalakításának azonban koránt sincs vége: a tervek szerint további változtatásokról szóló javaslatokat fognak benyújtani még az ősz folyamán.

Forrás: MTI, eduline

Fotó: vs.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]