Beszélgetések Karinthyról másképp

Május 13-án rendezték meg első alkalommal a Karinthy Irodalmi Esteket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Karinthy Frigyesről elnevezett tagkönyvtárában. Az Estek megálmodója Kalmár Balázs, az ELTE BTK magyar szakos hallgatója, aki különösen a modern magyar irodalmat kedveli. Vele beszélgettem az esemény megrendezéséről, az első estről és a jövőbeli tervekről.

Kinek az ötlete alapján indult el az estsorozat?

A párom édesanyja a Karinthyról elnevezett tagkönyvtárban dolgozik, és ő sugalmazta, hogy találjak ki valamit, mert a könyvtár most lesz 50 éves, és a könyvtárvezetőnek nincsen még semmi ötlete. Én pedig ráharaptam a dologra. Kigondoltam, hogy jó lenne egy sorozatot csinálni, kb. 5–6 estből, mindig valami másról, vagy másképpen. Az első est sikere határozta meg, hogy lesz-e több. Elvben lett is volna június 25-én, de sajnos meghiúsult. Majd ősszel bepótoljuk.

Kik segítenek téged az estek megrendezésében? Kik a beszélgetőpartnereid?

Alapvetően a könyvtár ad segítséget a hellyel és a promócióval, továbbá a barátaim és a párom. Rajtuk kívül magamnak kell lebonyolítanom a szervezést. Eddig, mivel csak egy alkalom sikerült, egy személyt invitáltam meg, Fráter Zoltánt (egyetemi docens, az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének oktatója), aki ismert Karinthy-kutató. A következő alkalomra Devescovi Balázst (egyetemi adjunktus, az ELTE BTK XVIII–XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékének oktatója) és az ő gyerekirodalmas gyakorlatán részt vett diákokat hívtam meg. Ám a vizsgaidőszak szépségei sajnos meghiúsították az estet, továbbá, hogy dübörög a nyár. A továbbiakban Wágner Ádámot, idén végzett BA-s hallgatót szeretném meghívni. A többi est partnerei még bizonytalanok.

Milyen témával foglalkoztál az első esten?

Az első alkalommal az Így írtok ti-ról beszélgettünk. A szerzőről, a műről, a mű utóéletéről és mindarról, ami mindkettőnknek eszébe jutott. A lényeg az volt, hogy ismeretterjesztő jellegűek legyünk, de lehetőleg a szakma színvonalát megtartsuk.

Van valamilyen különleges kötődésed Karinthyhoz, vagy alapvetően szereted a modern magyar irodalmat?

Mindkettő igaz. Karinthyt felső tagozatos korom óta szeretem, a versei sokat jelentenek számomra, illetve az írásai és a bennük rejlő életszemlélet sok mindenben azonosak a világommal, és át-átlendítenek egy-egy holtponton. Az érettségin is Karinthyból írtam az összehasonlító elemzésemet. A modern magyar irodalom pedig közel áll hozzám, mesterszakon is ezzel kívánok majd foglalkozni. Ez az irodalmi, kulturális és történelmi korszak nyűgöz le és izgat.

Milyen művekkel szeretnél majd foglalkozni a következő alkalmakon?

Ősszel a Tanár úr kérem-et szeretnénk bepótolni, ez lett volna 25-én. Aztán jó lenne egy est az Utazás a koponyám körül-lel, továbbá szeretnék foglalkozni Karinthy egyetlen drámájával, a Holnap reggel-lel, és az ünnepek felé egy vers-est, illetve egy paródia/humoreszk-est lenne a cél. Továbbá egy, Karinthyhoz már nem kötődő könyvbemutató is felmerült az őszi programoknál. Szóval remélhetőleg beindul, és majd dübörög a Karinthy Irodalmi Estek, és Karinthy után más írók, költők, alkotók kerülnek terítékre. És természetesen mindenkit szeretettel várunk, látunk.

 

Fotó: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]