Campus fesztivál 2015

Ahogy a debreceni Campus fesztivál évről évre egyre jobban nőtte ki magát, úgy vált Kelet-Magyarország meghatározó zenei eseményévé. Az idei 84 ezres nézőcsúcsot megdöntő Campus hivatalosan is felkerült a nagy magyar fesztiváltérképre és bátran állíthatjuk, hogy felveszi a versenyt a Volttal és a Sound-al is.

Pár éve a Campus még csak egy kicsi egyetemi rendezvényként indult a régi nagyerdei stadion helyén. Kicsit poros, kicsit underground feelingje volt az egésznek. A közönség is jellemzően a középiskolás, egyetemista réteg volt, a fellépők között sok helyi zenekarral.

Tavaly óriási arculatváltás történt az új stadion megépülésével és a Nagyerdő átépítésével. Eddigi fesztiváltapasztalataim alapján bátran kiejelenthetem, hogy az ország legkulturáltabb fesztiválja a Campus, amely gyönyörű környezetben várja a látogatókat.

Tényleg nem lehet hangsúlyozni, hogy kinőtte magát a Campus: évről-évre egyre nagyobb nevek, több a látogató és jobb az infrastruktúra. Idén a városi közlekedési társaság két autóbuszjáratot is biztosított a fesztiválozóknak egész éjszaka. Igaz az első nap óriási nyomorgás volt, de ezután a DKV hála az égnek realizálta a helyzet tarthatatlanságát, és sikerült az utolsó estékre csuklós buszokat is beszerezni.

Maga a fesztivál elhelyezése is – a többi magyarországi fesztivállal összehasonlítva – rendkívül praktikus. A Nagyerdő a város északi részén terül el, elég távol ahhoz, hogy a bulizni nem kívánó lakosságot ne zavarja, ugyanakkor elég közel is, hogy kényelmesen el lehessen jutni a belvárosba (kb. 25 perc alatt gyalog a főtéren vagy). A népesebb lakótelepi és kertvárosi részeket megcélzó buszjáratokkal pedig teljesen rendben volt a közlekedés.

A hangulatra és a fesztiváli atmoszférára sem lehetett panasz. Már napközben elkezdődtek a kulturális programok és a koncertek. Kulturális programok két helyszínen is várták az érdeklődőket: a nemrég felújított Víztorony mellett, illetve a KULTker.hu színpadánál filmvetítés, színházi előadás, slampoetry, stand-up, és közönségtalálkozók is voltak.

Emellett ráadásul csütörtökre esett a DVSC Európa Liga-selejtezőmérkőzésének hazai visszavágója, amelyre fesztiválozók mindössze 300 forintért vásárolhattak jegyet.

Maguk a koncertek összesen kilenc helyszínen zajlottak. Külön színpadot állított fel két debreceni szórakozóhely. Az igazi húzónevek a Pepsi Nagyszínpadon és a stadionban elhelyezett Telekom Hallban léptek fel. A kínálat akármelyik hazai fesztivál repertoárjába beilleszthető, itt volt kötelezően a Brains, a Halott Pénz. a Wellhello, Quimby, Kiscsillag és 30Y. Mivel azért csak Debrecenben voltunk nem maradhatott el a szombati zárónap fő attrakciója a Tankcsapda sem, bár vagy én maradtam le valamiről, vagy csak, mert nem az én stílusom, de hagyott bennem kérdőjelet, hogy miért éppen ők lettek a legnagyobb nevek a Campuson, ha már tényleg egy ekkora ívű fesztivál kerekedett ki a nagyerdei eseményből.

És itt beszélhetünk a fesztivál hiányosságáról: a külföldi húzónevekről. Bár nem feltétlenül árt, hogy a fesztivál lokális keretekben gondolkodik, ha szeretné tovább növelni népszerűségét, a Campusnak igenis invesztálnia kell legalább egy-két nagy külföldi fellépő megszerzésébe. Ami egyfelől konzekvensen a jegyek drágulásával jár, ami viszont lehet, hogy sok embert visszatart az egyébként baráti belépőáras fesztiváltól ( a napijegy 6990 ft., a négynapos bérlet pedig 15 990 ft volt).  Ha tényleg országos szintű fesztivál szeretne lenni a Campus ezt meg kell lépnie, amelyet amúgy már most is megérdemelne, tekintve, hogy sokkal jobb környezetben és infrastruktúrával rendelkezik, mint akármelyik több százezres közönséget vonzó fesztivál, az egyre lepukkantabb Balaton Soundról nem is beszélve.

Az én benyomásaim alapján a Campus azonban igyekszik a helyieket megszólítani és sikerrel. Szinte mindennap telt házzal ment a fesztivál, szó szerint az egész város kivonult a Nagyerdőre, fiatalok, idősebbek, és konkrét családok számára nyújtott kikapcsolódást a 4 napos esemény. Úgyhogy talán az se lesz tragédia ha megmarad nekünk debrecenieknek és a környékbelieknek a Campus, egy nyugodt, pénztárcakímélő, ugyanakkor színvonalas városi fesztiválként.

Nyitókép: dehir.hu
 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]