Kockás pléd és társadalomtudomány kéz a kézben a LEN-en

Társadalomtudományokról szakértőkkel, társadalomtudósokkal, nem csak társadalomtudósoknak. Érdekel? Várnak téged is szeretettel.

Ha azt szeretnéd, hogy a LEN ne (csak) a sörről, és a napozásról szóljon, vagy ha szívesen beszélgetnél kötetlenül a társadalomtudomány sokrétű kérdéseiről úgy, hogy hozzáértő szakértők is jelen vannak, akkor is akkor érdemes ellátogatnod a Társadalomtudományi Piknikre. Könnyed szakmaiság, érvek, ellenérvek, tények és találgatások. Az eseményt a Társadalomtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata ötödik éve rendezi meg. Idén te is ott leszel?

A budapesti zsidó gettó múltja és jelene

Mennyire befolyásolja az ott élők életútját a környezet? Hogyan hat egymásra a lakó és a nagy történelmi múlttal rendelkező épület? És milyen hatással van erre a környezetre a ma embere? Beszélhetünk –e egységességről a zsidó gettón belül? Vagy egyáltalán ismered –e a régi gettó történetét, gazdaságát, épületeit, kultúráját? Hogyan változtak ezek az elmúlt időben?

Az esemény koordinátora Száraz István a We Love Budapest ötletgazdája. Előadók: Gauder Péter és Köves Tamás.

Időpont: május 8-a 13:00
Helyszín:
 É 0.99

Előadás az Európai Bizottságról

Úgy érzed, néha már a csapból is az EU folyik, és kívülről kell fújnod a felépítését – főleg TáTK-osként – de érdekelne, hogy a valóságban mi van emögött? Kovács László, az EB volt adó és vámügyi biztosa az ott végzett munkáról, a mindennapokról mesél az érdeklődőknek. Az előadás végén a hallgatóság kérdésire is válaszol.


Időpont: 
Május 8-a 14:00 
Helyszín:
É 0.100C

Az Y generáció

Te is tagja vagy, sőt én is. Mi lesz a generációnkkal, amikor hamarosan diplomával a kezünkben – már aki, de hát legyünk bizakodóak – kikerülünk a munkaerőpiacra, avagy a nagybetűs életbe? Diploma, tudás van, de a többség nem tudja hasznosítani. Dr Somlai Péter, egyetemi tanárral fogják ezt és még számtalan más kérdést boncolgatni. Mi köze van egymáshoz az Y-generációnak és a posztadoleszcenciának? Hogyan tud helyt állni a facebookon nevelkedett ifjúság? Egyáltalán, miért más az Y generáció?

Időpont: Május 8-a 15:00
Helyszín: LEN, Fütyülős stage 

Egyszer volt… hogy is volt?

Egy olyan tudományterületen, ahol az utak nem Rómához, hanem a rendszerváltáshoz, a szocializmushoz és a közelmúlthoz vezetnek, fontos ezeket a kérdéseket más szempontból is megközelíteni. Milyen antikommunista mozzanatok voltak az ’50-es évek Amerikájában, miben különbözött Saint-Simon és Kádár kommunizmushoz való hozzáállása? Hogyan lépett fel Mao Kínája a burzsoázia ellen?

A témáról Alpár Vera, a Gyermekmédia Egyesület elnöke ad elő.

Időpont: május 10-e 10:00
Helyszín: LEN

A Magyar egészségügy aktuális kérdéseinek kerekasztala

Tudod melyik – a fegyverkereskedelem után – a legnagyobb biznisz a Földön? Hát az egészségügy. Kíváncsi vagy rá, mi történik ma hazánkban? A meghívott előadók pártpolitikától függetlenül, minden felmerülő kérdésedre választ adnak. Ha tisztább képet szeretnél kapni a folyamatokról, ott a helyed.

Időpont: május 10-e 10:00
Helyszín: É 0.99

Sicko – filmvetítés

Sok amerikai filmben emlegetik a visszás egészségbiztosítási rendszert. Láttunk olyat, ahol emiatt kezdett ámokfutásba az apuka, és olyan szívszorító hollywoodi sztorit is, ahol a szegény, ámde tehetséges gyermek emiatt hal meg – persze csak majdnem, mert akkor hol lenne a happy end -. Michael Moore, amerikai filmrendező is ezt a témát ragadta meg, erről nézhetünk dokumentumfilmet a Pikniken.  A botrányfilm az amerikai profitérdekelt egészségbiztosítás és a gyógyszeripar teremtette problémákat állítja középpontba.

A film után Nagy Dorottya és Veres Imre vezeti a beszélgetést.

Időpont: május 10-e 10:00
Helyszín: Északi épület

Az internet gyarmatosítása

Amikor az internet hatalma egyre nagyobb, amikor kétségtelen, hogy melyik a legerősebb médium, akkor egyre több diktátornak jut eszébe megzabolázni a rakoncátlan „gyermeket”. Biztosítva van –e az internet szabadsága a jogállamokban? Mi az az ACTA, mennyire van ránk hatással, és egyáltalán függünk –e az EU-s irányelvektől, az Amerikai törvényektől?

A témáról Dr. Bodó Balázs közgazdász, médiakutatóval beszélgethetünk.

Időpont: május 10-e 14:00
Helyszín: LEN, Than Károly terem É0.65 

Egészség-Gazdaságtani elemzések II. (modellezés) nyílt óra

Szerinted milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy gyógyszernek míg a piacra kerül ? Hallottál már a markov-modellről ? Érdekel a modellezés ? Az előadók diákok, így még közelebb hozzuk a változatos témákat a fiatalabb generációhoz.

Időpont: május 11-e 10:00
Helyszín: É 6.79

TáTK-os hallgatók Erasmus beszámolója

Ha az idei határidő előtt már erősen kacérkodtál a gondolattal, és jövőre már biztosan jelentkezni szeretnél… Vagy épp hogy csak megfordult a fejedben egy pillanatra, de fogalmad sincs mi vár rád, akkor itt a helyed a beszélgetésen. TáTK-os hallgatók mesélnek Erasmusos élményeikről. Tőlük mindent megtudhatsz, a lakhatástól a tanulmányokon át az utazásig, minden gyakorlati kérdésre választ adnak neked.

Időpont: május 11-e 15:00
Helyszín: LEN

A cikk folyamatosan bővül, nézzetek vissza, ha érdekel titeket a legfrissebb programlista. LEN piknikezünk, ugye?

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]