EZF utolsó selejtező a TTNY-i majálison!

Az ELTE Zenekarok Fesztiválja selejtezőinek utolsó állomásához érkeztünk. A csütörtök esti buli 5 zenekart vonultatott fel, közülük viszont csak egy szerepelhet a héten esedékes Lágymányosi Eötvös Napokon, a döntőben.

Elsőként a LochNesz nevű formáció lépett színpadra, s bár a szervezők még a háttérben pakoltak, ők nekikezdtek a közönség szórakoztatásának. 6 fiúból áll a banda, s az énekes-gitáros-dobos trió mellett hegedűt és dudát(!) is hoztak magukkal, sőt még furulyát is. Micsoda stíluskavalkád! Saját, skót kocsmazenére hajazó számaik mellett több szám feldolgozásával készültek, például a Karib-tenger kalózai betétdalát helyezték új megvilágításba. Időközben az egész esemény is új megvilágításba került, eszükbe jutott ugyanis a szervezőknek lekapcsolni a villanyt. Egy kalóz kinézetű jelenlévő pedig úgy beleélte magát ebbe a számba, hogy innentől egy halálfejes zászlót lengetett a színpad előtt, egészen a koncert végéig.

Következő a Minden csak Átmenet néven futó hármas- három fiú, ének-gitár-dob, klasszikus felállás. Főleg saját dalokat játszanak, hiányos ismereteim ellenére jól tippeltem meg, hogy a progresszív rock a stílusuk egyik alkotóeleme.

Újabb trió következik, ők a szimpatikus nevű Whiskeyjárat. Akinek –hasonlóan hozzám– elsőre nem esne le, nevük a vészkijárat szóból ered.  Angol és magyar nyelvű saját számaik is vannak, stílusuk inkább rockosabb, énekesük, Matt hangja pedig igazán karakteres – érdemes legalább YouTube-on meghallgatni őket.

Sokszínű a mezőny, csak egy állandó dolog van, a sör. Úgy érzem már azért is kinéznek, hogy nálam nincs. Még jó, hogy indulás előtt kitettem otthon a bort és a hozzá való sajtot.

Már 11 múlt, de még csak épp hogy túl vagyunk az este felén. Következik a régebben Jutis Feat néven futó Zelig együttes. Végre lány is szerepel, sőt, rögtön kettő! Rájuk még három fiú jut, s hangszerek széles repertoárját vonultatják fel. Jóval nyugodtabb, szinte már latinos zenét játszanak, ami az előző órákban megsüketült közönséget cseppet sem zavarja.

Az estét az igazán profi beütésű, de annál furább nevű Szabadtéri 4akkordos Performansz zárja. Négy nagy hajú fiatalemberből áll, csak saját számokat játszanak, amiből rengeteg van a tarsolyukban. A teljesség igénye nélkül néhány dalcím: Spontán Disznóvágás, Mézeskenyér, B*zi Hiperkarmás.

Talán ezeket a nagyszerű számokat hallhatjuk május 8-án a döntőben? Egy biztos, a mezőny igazán erős, s az előző fordulókból négyen már be is jutottak: az Albert Hoffmann Bt., az Interface,  a Poison of Marvel és a Finnegan’s Wake.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]