Te látsz határokat?

Koncertekkel, filmekkel, kiállításokkal és beszélgetésekkel szeretné serkenteni a toleranciáról, a bevándorlókról és a kulturális sokszínűségről való társadalmi párbeszédet az április első hétvégéjén induló Colours Fesztivál.

A fesztivál egy pályázattal vette kezdetét még februárban: olyan filmötleteket vártak a szervezők, melyek a bevándorlás és az integráció nehézségeit vagy éppen egyszerűségét mutatják be. A programoknak helyet adó Odeon Lloyd Mozi szakmai zsűrijének elbírálását követően végül három ötlet valósult meg – a profi segítséggel forgatott kisfilmeket a fesztivál összes helyszínén, így Budapest mellett Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden is levetítik majd az érdeklődőknek.

Részletes program egyelőre még nem jelent meg, annyi azonban már biztos, hogy négy hétvége erejéig különféle kultúrák bemutatkozásának és találkozásának aktív színterévé alakul majd az Odeon. Minden hétvégén más-más származási régió lesz a középpontban: elsőként a Balkánról, majd a Közel-Keletről, a Távol-Keletről és végül az Afrikából érkező migránsok kultúráját, életét és élményeit ismerhetjük meg a Magyarországra vándorlásról és a beilleszkedésről.

A fesztivál reklámspotjában Harcsa Veronika és Thompson Éva uruguayi, kínai, szíriai és szenegáli migráns zenészekkel közösen adja elő az Indulj el egy úton kezdetű magyar népdalt. A mindössze fél perces videó már önmagában egy nagyon színes, izgalmas és kifejező alkotás, a forgatáson felvett további anyagokból készült werkfilm pedig a közösen énekelt dal kapcsán meg is villantja a különbözőség, az idegenség és az identitáskeresés témájának érdekességét és fontosságát.

A kezdeményezés elsődleges célja egy olyan hangulatos, nyitott platform megteremtése, ahol a bevándorlók és a többségi társadalom tagjai közelebb kerülhetnek egymás nézőpontjához, gondolataihoz, nehézségeihez – kíváncsian várjuk, milyen kreatív és figyelemfelkeltő programokkal sikerül ezt megvalósítani.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]