Fact vagy fake? – Ilyen volt az V. ELTE Press Akadémia

Az ELTE Online 2021. március 25-én szervezte meg az ötödik ELTE Press Akadémiát a hallgatói sajtó valamennyi képviselőjének részére. Az esemény a járványügyi helyzetre való tekintettel online, a Microsoft Teams felületén zajlott.

A koronavírus terjedése miatt a tavalyi évben nem rendezték meg az ELTE Press Akadémiát. Az elmaradt eseményt a szervezők idén online formában, a Microsoft Teams felületén tartott konferenciaként pótolták. A rendezvényre hivatalos volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói sajtójának valamennyi képviselője.

Az eseményt fél nyolckor Blankó Miklósnak, az ELTE Online főszerkesztőjének köszöntője nyitotta. Ezután dr. Veszelszki Ágnes nyelvész-kommunikációkutató, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense tartott plenáris előadást a résztvevők számára. A jelenlévők rengeteg releváns információt gyűjthettek az előadó prezentációja során mélyen érintett fake news és deepfake témakörökben. Megtudhatták, hogy az álhírek gyors ütemű terjedésének hátterében többek között az intuitív vonzerő, a hitelesség látszata és az információk perszonalizációja áll. Szóba kerültek az 5G-t ellenzők, a laposföld-hívők és az oltásellenesek is, dr. Veszelszki Ágnes érdekes bemutatója során rávilágított, hogy ezek megalapozottságából mekkora részt tesz ki a hírlapi kacsáknak való bedőlés. A témát aktualizálva fontos megállapításokat tett a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos tömérdek álhírrel, azok rapid terjedésével és veszélyeivel kapcsolatban. Reflektált arra is, hogy koronavírus-konteók leginkább csalók, mémgyártók, politikusok révén, de akár saját rokonainkon keresztül is jutnak el hozzánk. A közösségi média hírmegjelenítési módjának köszönhetően még több álhírbe ütközhetünk, amik lehetnek szándékosan megtévesztő információt tartalmazó, manipulált cikkek, vagy nem szándékos, azonban hamis tájékoztatások is. Érdekfeszítő példák kerültek bemutatásra a 21. század új jelensége, a digitálismédia-manipuláció ismertetésére. Ezek a médiatartalmak létrejöhetnek paródia, megtévesztés, de akár bosszúállás céljából is. Az izgalmas előadás után sok kérdés merült fel a témával kapcsolatban, amikre az előadó készséggel válaszolt.

Csomos Attila főszerkesztő-helyettes bemutatta az ELTE Online fotókönyvét, ami az újság elmúlt 15 évének történetét meséli el fotósaink képeivel. A képek tíz fejezeten keresztül elevenítik meg számunkra az egyetemi életet. Helyet kaptak az egyetemi élet színtereiről, a sporteseményekről, a könyvtárakról, de a bulikról készült képek is. Csomos Attila elárulta, hogy az összeállítás során különös figyelmet fordítottak arra, hogy az egyes oldalpárokon egymással kontextusban legyenek a képek, ugyanazon helyszín vagy esemény több oldalról való bemutatása volt a cél.

A konferencia az ELTE Press díjak átadásával fejeződött be. Az ELTE Press díjat olyan volt munkatársak kapják, akik az elmúlt években kiemelkedő munkát végeztek az egyetemi sajtóért. A jelölések elbírálását az ELTE Online főszerkesztője és a kari lapok főszerkesztői végzik évről évre. 2020-ban ugyan megválasztották a díjazottakat, de ahogy elmaradt az ELTE Press Akadémia, úgy elmaradt a díjátadás is. Idén is komoly fejtörést okozott a szervezők számára, hogy ebben a helyzetben hogyan lehetne átadni a díjakat a tavalyi és idei jelölteknek egyaránt. Végül a konferencia előtti héten került erre sor a Trefort-kertben, szűk körben. A tavalyi jelöltek közül Mészáros Márton, Seres Lili Hanna és Szövérffy Margit, az idei évben pedig Hollós Dominika, Palkó Márton, Tóth Bálint és Turcsik Réka részesült díjazásban. A díjátadásról az ELTEvízió felvételt is készített, amit az esemény zárásaként megtekinthettek a résztvevők. A jutalmazottak közül mindenki kiemelte azt, hogy mennyire fontos az egyetemi sajtó jövője, közösségformáló ereje.

Képek forrása: texasstate.edu, ELTE Online-Facebook  

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]