Elszalasztott esély a lengyelek ellen, kötelező győzelem San Marinóban

A magyar labdarúgó-válogatott izgalmas, fordulatos meccsen játszott 3-3-as döntetlen itthon Lengyelországgal. Bár a csapat kétszer is vezetett, mégsem sikerült itthon tartani a három pontot. A San Marino elleni meccset pedig hozta a válogatott gyenge játékkal. Mit lehet leszűrni ezekből a meccsekből, mire lehet képes a válogatott? Elemzés.

A válogatott parádés őszt produkált, hiszen a lejátszott nyolc tétmeccsből ötöt megnyert, kettőt döntetlenre hozott, és mindössze egy vereséget szenvedett el. Ráadásul sikerült kijutni az idén megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra is. A jó forma tehát adott volt a lengyelek elleni meccs előtt.

A lengyeleknél jelentős változások történtek, ugyanis kirúgták Jerzy Brzeczeket, így a korábban Magyarországon is megforduló, a Videotonnal Európa Ligát megjárt Paulo Sousa lett az új kapitány. A lengyelek útja az Eb-re tükörsima volt, tíz meccsen szereztek huszonöt pontot, és magabiztosan nyerték a G jelű csoportot. A selejtezőnek is úgy vágtak neki, hogy Sousával valami újba kezdenek, és magabiztosan ki akarnak jutni. A portugál mester azonban csak három napot töltött együtt a játékosokkal, így sok ideje nem volt elsajátítani velük az elképzeléseit.

A magyar válogatottnak kulcsfontosságú volt ez a mérkőzés, ugyanis ha szeretné megcsípni a második helyet, mindenképpen nyernie kellett volna itthon a lengyelek ellen. Nagy körbeverésekre nem lehet számítani, az Albánia–San Marino–Andorra hármast várhatóan mindenki megveri. Most kínálkozott az esély tehát, hogy a még össze nem álló lengyel együttest sikerüljön megverni.

A magyarok az immáron szokásossá váló 3-5-2-ben álltak fel, a két szélén Lovrencsics Gergő és Hangya Szilveszter kezdett, visszatért a csapatba hosszú kihagyás után Kleinheisler László. A lengyeleknél ott volt a csatársorban Robert Lewandoski, aki egészen elképesztő szezont fut idén is. A Bundesligában 25 meccsen 35 gólt szerzett már, a legutóbbi tíz találkozón tizenöt gólt szerzett. Félelmetes!

A meccset bátran kezdte válogatott, Kalmár Zsolt is fellépett harmadik támadónak, így hárman támadták le a lengyel védőket.

Kalmár is csatlakozott a Sallai–Szalai kettőshöz. Sallai és Szalai párszor váltották a helyüket, hol egyik volt a szélen, hol a másik.

A lengyelek egész magasan védekeztek, aminek meg is lett az eredmény. A hatodik percben egy bedobást követően labdát szerzett a csapat, Fiola indított, Sallai pedig be is rúgta a helyzetét. Vezetést szereztek a magyarok.

Itt látni, mennyire fent védekeztek a lengyelek, Sallai egészen üresen volt, szabadon kapta a labdát, az őt őrző Bednarek messze volt tőle. Jó kérdés az is, hogy a kapus mit csinált, Szczęsny egészen borzalmasan védte a rövidet.

A vendégek védekezése az egész meccsen gyatra volt, számos komolyabb helyezkedési hibát vétettek, aminek köszönhetően többször is lehetőséget tudott kialakítani a válogatott.

Hangya kapott a bal szélen remek labdát, és Lovrencsics teljesen szabadott tudott jönni, a közelében sehol sem volt senki. A lövés gyengére sikerült, de könnyedén sikerült a védők mögé kerülni.
Újfent Hangya maradt üresen, senki nem volt a közelében.

A lengyelek sem védekezésben, sem támadásban nem nyújtottak semmi kiemelkedőt, olyannyira, hogy kaput talált lövésük sem volt az első félidőben.

A második félidőt jól kezdte a válogatott, Szalai Ádám 496 nap után szerzett gólt ismét a nemzeti csapat színeiben. A csapatkapitány nem volt könnyű helyzetben az ősszel, kikerült a Mainz keretéből, de ő nem adta fel, és a szívós munkájának köszönhetően a legutóbbi hét meccsből hatszor is kezdett, igaz, gólt még nem sikerült szereznie a Bundesligában. Szalai Ádámmal a magyar közeg sokszor rendkívül ellenszenves, elvitatja, hogy joga lenne a kezdőben, és a képességeit sem ismeri el. Szalai Ádám ismét bizonyított, jól játszott az egész meccsen, és a gólöröme jelezte, mennyire fontos volt neki ez a gól.

Úgy tűnt a kettő gólos előnynél, hogy innen zsebben a meccs, könnyen összejöhet a bravúros győzelem. Ekkor váltott Sousa, és hármat is cserélt. Bátor módon nyúlt bele a meccsbe, középhátvéd posztra is cserélt, a húzásai pedig bejöttek. Piatek a 60. percben, Jozwiak a 61. percben volt eredményes. Mind a két csere góllal köszöntött be.

A magyar védekezés nem volt a helyén, üresen hagyták Jozwiakot, de a jobb szélről is szabadon jöhetett a beadás.

A második gólnál Lovrencsics adta el a labdát. Hideg zuhany a javából. Tartani lehetett tőle, hogy akkor összezuhan az együttes, de nem ez történt. A fiúk bebizonyították, hogy mekkora tartással bírnak. Olyannyira, hogy Szalai Ádám remek labdát adott Wili Orbánnak, aki közelről a kapuba jutotta a labdát. Ismét vezettünk! A középhátvéd már az ötödik gólját szerezte a válogatottban ezzel!

Ismét érdemes elővenni a pocsék lengyel védekezést. Langot ürese hagyták, de Orbánon sem volt senki, így Lang meg tudta csúsztatni a labdát, az érkező magyar védő pedig könnyedén a kapuba tudott találni.

Sajnos azonban nem sikerült megőrizni a vezetést, mert a világ legjobb csatárja, Lewandowski megvillant a 83. percben, és gyönyörű gólt szerzett.

Kérdéseket vet fel, hogy merre jártak a magyar védők, ugyanis a lengyel csatár környezetében sehol nem volt senki, kényelmesen átvette, igazítani is tudott rajta, majd bevágta.

A vége tehát döntetlen lett. Sousa jól nyúlt bele a meccsbe, így megmentette, amit tudott, de a lengyelek elvárásaihoz képest ez mindenképp csalódás. Ők az első helyért akarnak harcolni, és ez a pontvesztés sokba kerülhet még nekik. A magyar szurkolók többsége a meccs előtt kiegyezett volna az iksszel, de a meccs alakulása után a döntetlen már nekünk volt rosszabb. A válogatott értékes két pontot bukott, könnyedén lehetett volna nyerni. Szalai Ádám nyilatkozata a meccset követően higgadt, profi volt.

„Először is nagyon elfáradtam. Másodszor is próbálom a helyén kezelni ezt a mérkőzést.

HA VALAKI ELŐTTE AZT MONDJA, 3-3 A VÉGE, AKKOR LEHET, HOGY POZITÍVABBAN ÉRTÉKELEM, MINT MOST. HA VISZONT 2-0 UTÁN MONDJÁK AZT, HOGY 2-2 LESZ EGY PERCEN BELÜL, AKKOR NAGYON KRITIKUSAN. NEHÉZ KÉT ILYEN POFONBÓL FELÁLLNI, DE SIKERÜLT. EZ AZÉRT EGY SELEJTEZŐ ELEJI FORMA VOLT, AKKOR IS, HA MEGNÉZEM A LENGYEL ÉS A MAGYAR VÁLOGATOTT EREJÉT. EBBEN MOST KICSIT TÖBB VOLT.

Labdával egy kicsit kevés volt. Az első gól maximálisan tükrözte, amire készültünk, Sallai gyorsaságát igyekeztünk kihasználni, én pedig visszaléptem a három védőtől. Sok üres terület volt előttem a folytatásban, de nem igazán tudtunk játékszituációkat kialakítani az ellenfél térfelén az első félidőben. A szünet és a két gól után védekezésben nagyon passzívak lettünk, a két gyorsan kapott góltól meginogtunk, mint a boxban a bekapott ütéstől, utána megint mernünk kellett előrefelé is védekezni. Bátrabbak lettünk, ennek is köszönhetően megint megszereztük a vezetést. Aztán megvillant a világ legjobb játékosa… – nyilatkozta az M4 Sportnak Szalai. A formám, az még nagyon messze van attól, amit saját magamtól is várok az Eb-ig.”

Marco Rossi az alábbiakat mondta a meccs után

„A mérkőzés bizonyos pontján úgy gondoltam, megnyerhetjük a találkozót, de az, hogy ilyen csapat ellen döntetlent játszottunk, véleményem szerint nagy eredmény. Ha valaki nem ért ezzel egyet, akkor sajnálom. Ha most Magyarországnak meg kell nyernie az összes mérkőzését, arra nem én vagyok a megfelelő ember. Úgyhogy maradjunk két lábbal a földön, köszönöm…”

Azt, hogy a magyar válogatott nem engedett helyzeteket, és megérdemelten nyert volna, az xG mutatók is jelzik. A lengyelek 0,86-as xG-re lőttek három gólt, míg a magyarok 2,86-os xG-t hoztak össze.

A San Marino elleni meccset sikerült lehozni, többre nem is érdemes ez a meccs. Sportszakmai szempontból is teljesen komolyan vehetetlen volt a találkozó, túl sok értelme elemezni nincs, a lényeg, hogy megvan a három pont. A kötelező siker meglett, folytatás Andorra ellen idegenben. Annak már eggyel nagyobb tétje lesz, lesz miért visszavágni nekik.

Képek forrása: M4 Sport, tekdeepc.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]