Online adatbázisok és könyvtárak ELTE-s hozzáféréssel

Az online adatbázisok, könyvtárak használata és a legfontosabb ehhez kapcsolódó oldalak ismerete megkerülhetetlen. A koronavírus-járvány miatt azonban most még a szokásosnál is fontosabb, hogy ismerjük a számunkra elérhető internetes oldalakat, ahol az éppen szükséges irodalmat, dokumentumokat, címeket találhatunk. Ebben a cikkben egy kis segítséget szeretnénk adni az ELTE-s címmel hozzáférhető, magyar nyelvű adatbázisokkal, könyvtárakkal kapcsolatban.

Magyar Elektronikus Könyvtár | Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár

Az ELTE Egyetemi Könyvtárának oldalán található egy lista, amely tartalmazza a legfontosabb adatbázisok listáját, melyeket ELTE-s címmel el lehet érni, vagy akár szabadon is hozzáférhetők. Számos idegennyelvű oldal is található ezen a listán, most azonban csak a legfontosabb magyar nyelvű oldalakat szeretném röviden bemutatni.   

Az egyik legfontosabb adatbázis, amelyre mindannyiunknak szüksége lehet, a szaktars.hu, mely különböző kiadók könyveit tartalmazza. Jelenleg tizennégy kiadó könyvei érhetők el. Olyan kiadókról van szó, mint a Gondolat Kiadó, a L’Harmattan Kiadó vagy az Osiris Kiadó, melynek gondozásában több egyetemi tankönyv is megjelent már. A portálon elérhető könyvek mindenki számára szabadon kereshetők, azonban a hozzáférés jelenleg csak intézményi előfizetéssel lehetséges. Az előfizető felsőoktatási intézmények hallgatóinak a Shibboleth rendszeren keresztül biztosított az otthoni hozzáférés is. 

Az Arcanum Digitális Tudománytár és az Arcanum Kézikönyvtár oldalán a legfontosabb lexikonok, alapművek és magyar nyelvű napilapok gyűjteményei érhetők el. Az adatbázishoz szintén ELTE-s címmel lehet hozzáférni.

Hasznos lehet még a Hungaricana oldala is. Ez egy közgyűjteményi portál, ahol több kategóriában kereshetünk. Többek között levéltári dokumentumok, térképek és építészeti tervek is hozzáférhetők, illetve rendelkezik Könyv- és Dokumentumtárral is. Az adatbázis ELTE-s címmel hozzáférhető.  

A MATARKA (Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) oldalán keresztül magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzéke kereshető. A folyamatosan bővülő adatbázis a Miskolci Egyetem, Levéltár és Múzeum kezdeményezésére jött létre. Ma már több mint ötven könyvtár csatlakozott hozzá és végzi az adatok feldolgozását egyfelől kézi bevitellel, másfelől folyamatos adatátvitel történik az Elektronikus Periodika Archívumból, az Akadémiai Kiadótól és különböző folyóiratok honlapjairól. Az adatbázis mindenki számára szabadon kereshető és hozzáférhető.

Ugyancsak szabadon hozzáférhető a Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteménye is. Az oldalt az Országos Széchényi Könyvtár üzemelteti, feladata szerint a magyarországi vagy más, magyar vonatkozású kiadványokat teszi közzé. Az oldalon jelenleg több mint tizenötezer digitalizált könyvet találhatunk meg, és a lista folyamatosan bővül.   

Emellett természetesen rendelkezik online adatbázissal a legtöbb könyvtár és levéltár is, illetve a folyóiratok archívumában is meg lehet találni a korábbi lapszámokat.  

További jó tanulást és kutatást kívánunk mindenkinek!

Forrás: https://konyvtar.elte.hu/adatbazisok

Képek forrása: https://www.hbpmk.hu/node/213https://hungaricana.hu/hu/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]