Segítsünk mi is a koronavírus terjedésének lassításában – ingyenesen letölthető a VírusRadar

A járványhelyzet rengeteg változást, nehézséget hozott a mindennapjainkba, melyhez nem könnyű alkalmazkodni. Számtalan szakmai területen foglalkoznak a kérdéssel, hogyan lehetne megállítani, vagy legalábbis lassítani a vírus terjedését. A modern technológia sokkal több lehetőséget nyújt minderre, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium is beszállt a járvány elleni harcba; azt kérik az emberektől, hogy kezdjék el használni VírusRadart!

A VírusRadar önkéntesen és ingyenesen letölthető mobilalkalmazás, melyet a legjobb nemzetközi példák alapján fejlesztettek ki, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi kontaktkutatását segíti elő. A Radar lényegében a mobiltelefon készülékek Bluetooth-kapcsolatát használja fel, ami alapján rögzíteni tudja a készülékek találkozását. Az applikáció használata biztonságos, telefonszámokat nem, csupán azonosító kódokat tárol el. A készülékek kapcsolatának rögzítéséhez arra van szükség, hogy a mobiltelefonok legalább 20 percig egymás közelében tartózkodjanak 2 méteres távolságon belül. Abban az esetben, ha a járványügyi hatóság valamely készülék felhasználójáról megállapítja, hogy koronavírus-fertőzött, és az érintett személy beküldi az applikáció segítségével a központi szerverre az eltárolt találkozásokat, akkor az elmúlt két hétben történt találkozások alapján az illetékes járványügyi szakemberek be tudják azonosítani a kontaktszemélyeket, majd a telefonszámok alapján értesíteni is tudják őket.

Ez kétségtelenül fontos segítség a potenciálisan fertőzött személyek felkutatása érdekében, amely hagyományos módszerekkel egyébként lehetetlen lenne. A fertőzöttek egészséges személyekkel való kapcsolatba kerülésének mérséklése az egyik leghatékonyabb módja a vírus gyors terjedésének csökkentésére, így az alkalmazás kifejezetten hasznos lehet.

Az applikáció semmilyen helyet és pontos időt nem tárol, a telefonszám is csak abban az esetben kérhető le, ha bizonyítottan fertőzött a készüléket használó személy. Jogosultsága ezen adatok hozzáféréséhez pedig ebben az esetben is kizárólag a járványügyi hatóságnak van, ezért a program használata teljesen biztonságos, a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett hozták létre.

A VírusRadar az okostelefonokon, a Google Play áruházból tölthető le ingyenesen, használata egyszerű! A letöltést követően a mobilszám regisztrálásával lehet kezdeni. Erre a telefonszámra a rendszer automatikusan kiküld egy kódot SMS-ben, amelyet be kell írni a megfelelő helyre az alkalmazásban. Ezzel gyakorlatilag már alkalmas is a letöltött program a használatra, azonban arra figyelni kell, hogy a Bluetooth a készüléken bekapcsolt állapotban legyen, enélkül ugyanis nem tudja rögzíteni a készülékeket, amelyekkel kapcsolatba került.

Felelős egyetemistaként számunkra is fontos lehet az applikáció használata, hiszen mi magunk is gyakran kerülünk kapcsolatba emberekkel, mivel egy hatalmas közösséget alkotunk! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt kéri, hogy saját rokonaink, ismerőseink, és önmagunk védelmében is töltsük le minél többen az applikációt, ezzel pedig vegyük ki mi is a részünk a járvány terjedésének csökkentésében!

Az alkalmazás letöltéséhez szükséges programot eléritek az alábbi linkre kattintva!

A VírusRadar telepítésének módjáról, a program működéséről pedig további információkat találtok az alábbi oldalon!

Fejléckép: szekesfehervar.hu/virus

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]