Tardos Éva matematikus lesz az ELTE Sikerek előadássorozat következő vendége

Az ELTE Sikerek sorozatban egyetemünk falai közül kikerült, hírneves személyek beszélnek munkásságukról és céljaikól. Az előadássorozat korábban vendégül látta már Spiró György írót, Bojár Gábort, a Graphisoft CAD alapítóját, valamint Winkler Mártát, az első magyarországi alternatív iskola alapító igazgatóját. A következő alkalom előadója Tardos Éva matematikus lesz.

Tardos Éva 1957-ben született Budapesten, a gimnázium elvégzése után az ELTE matematika szakán végzett.
Az egyetem után a TÁKI-ban (Távközlési Kutató Intézetben) helyezkedett el mint kutató. 1984-ben egyetemi doktori, majd 1987-ben kandidátusi címet szerzett. 1984–85-ig Bonnban élt. Humboldt-ösztöndíjjal a Bernhard Korte Diszkrét Matematika Intézeteben, majd 1986–87 között a berkeley-i Matematikai Intézetben dolgozott ösztöndíjjal.
Hazatérve az ELTE Számítógéptudományi Tanszékén kapott állást. A Berkeley évei alatt ismerkedett meg David Shmoys-szal, az MIT oktatójával, leendő férjével. 1987-től két évig vendégoktatóként dolgozott az MIT matematika tanszékén, majd 1989-től a Cornell Egyetemen tanít. 2006–2010 között tanszékvezető volt a Cornell Számítógép Tudományi Tanszékén.
Tardos a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, továbbá rendes tagja az Amerikai National Academy of Engineering-nek, National Academy of Sciences-nek, és az American Academy of Arts and Sciences-nek. Több tudományos díjat kapott munkásságáért, többek között az IEEE John von Neumann Medal-t 2019-ben, és a Gödel díjat 2012-ben.
Munkássága elsősorban matekosoknak lehet érdekes, de elhivatottsága minden egyetemista számára inspiráló lehet – érdemes meghallgatni őt február 19-én este 6 órakor az Aula Magnában (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)
A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles, amit itt tehettek meg.

A kiemelt kép forrása: ELTE Alumni

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]