Meghatároz minket, hova születünk?

Kellemes hangulatú, elegáns talkshow-ra hívott minket a Société Budapest Bistro & Bar. A show vendégei Radics Gigi, Oroszi Babett, Zsiga Melinda, Molnár Ferenc Caramel és Palya Bea voltak, akik megosztották velünk az életben megélt nehézségeiket és örömeiket. Valamint azt, hogy előny vagy hátrány volt-e számukra a romaság, a nehéz körülmények. A beszélgetés témája a társadalmi mobilitás volt.

Az estet az ELLE magazin főszerkesztője, Liptai Lívia nyitotta meg. Elmondta, hogy ő maga is nagy tisztelettel néz fel erre az öt személyre, hiszen az élet nagy próbák elé állította őket, hogy sikeresek legyenek abban, amit csinálnak. A műsor moderátora, Ott Anna nyitóbeszédében elmondta, hogy e téma, ez az egyszerűnek tűnő kérdés nagyon sok látogatót vonzott. Minden emberben ott van az a társadalmi felelősségtudat, mellyel élhetőbbé és kellemesebbé tudjuk tenni ezt a rohanó világot.

Milyen volt a közeg, ahol felnőttetek?

„Én Nógrád megyében, egy kis faluban nőttem fel, Endrefalván. Itt az iskola tanulóinak több mint fele roma származású. Ezáltal kellemetlen helyzetbe sosem kerültem a cigányságommal kapcsolatban. Ezért is volt furcsa, amikor felköltöztem, hogy ez itt (Budapesten) miért téma. A család számomra egy nagy lelki bázis. Ha ez a háttér nem lett volna mögöttem, lehet, hogy nem tartanék ott, ahol most tartok. A család számomra egy szerető közeg” – válaszolta elsőként Radics Gigi.

Palya Bea kihangsúlyozta, hogy számára meghatározó volt a természet közelsége.  „Mikor kamaszként felkerültem a fővárosba, amit otthon, Baján csak Nagyfalunak hívtunk, furcsa volt, hogy milyen távol is kerültem a természettől.”

A roma származású magyar kick-boxoló, Zsiga Melinda elmesélte nekünk élettörténetét, mellyel nagyon mély hatást gyakorolt a közönségre. Melinda nevelőcsaládoknál nőtt fel. Az egyik család azt állította róla, hogy jó gyerek, a másik azt, hogy nagyon rossz. Harmadik nevelőszülei mondták el neki, hogy cigány származású. Fájó pont volt számára, teljesen átértékelődött benne minden. Megtapasztalta származásának minden pozitívumát, és ma már büszkén vállalja cigány származását.

Az egyik legjobb hazai férfihang, Caramel is elmesélte, hogy közösségben nőtt fel. „Nekem úgy érzelmileg, mint fizikálisan elég zűrös a családi hátterem. Törökszentmiklóson, a cigánytelepen nőttem fel. Minden vágyam az volt, hogy Pesten éljek. Segédmunkásként dolgoztam, mindig munka közben énekelgettem magamnak.”

Az oknyomozó újságíró, Oroszi Babett elmondta, hogy ő csak félig cigány.
„Nekem édesapám magyar, édesanyám cigány. Sosem ért semmiféle negatívum a cigánysággal kapcsolatban, hiszen egyáltalán nem látszik rajtam. Viszont mikor a környezetemben elkezd valaki cigányozni, egy ideig elviselem, viszont később óvatosan közlöm, hogy én is az vagyok… jobb lenne, ha odafigyelne arra, hogy miket mond. Ekkor jött mindig a “De te más vagy!, ami mindig kiveri nálam a biztosítékot.”

Zsiga Melinda ekkor egy újabb történetet mesélt el nekünk.
„Mikor Pesten megkérdezték, hogy milyen származású vagyok, az elején elmondtam, hogy nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy van bennem »egy-két vonónyi« cigány. A hasonló pillanatokban megélt negatívumok arra késztettek, hogy ezt még csak meg se említsem. Ezért később mindig azt füllentettem, hogy jemeni vagyok. Jól is hangzik, nem is ismeri senki… azaz nem fognak tudni kérdezősködni.”

Volt, amikor a romaság negatív jelzőként szerepelt?

Gigi: „Igen! Amikor egy délután sétáltunk a családdal a városban, és a zebránál egy fekete autó állt, ránk kiabálták, hogy »Büdös cigányok!« Ledöbbentem. Viszont mire feleszméltem, már zöldre váltott a lámpa. Ezután született meg a Barna lány című dalom, melyben ezt az érzést, gondolatot mesélem el.”

Melyik volt az a pillanat, amikor elhatároztátok, hogy jelentkeztek a Megasztárba?

Caramel azt mondta, hogy épp dolgozott és a spaknival kaparta a falat, mikor elhatározta, hogy a munkahelyen kívül máshol is szeretne énekelni. Az a gondolat volt benne, hogy ez az, amit csinálni akar. A zene az élete. „Ha a gyökereim elvesznek, én is elvesznék… egy üveggömb lennék.”

Palya Bea, akinek ugyan nem a Megasztár hozta meg a hírnevet, elmondta, hogy szerinte neki volt a legnehezebb. A táncdalfesztiválok után és a tehetségkutatók előtt kezdte el bontogatni a szárnyát. Nem volt semmiféle tévé, reklám.
„Engem a családom az elején nem támogatott, mindent egyedül kellett megoldanom, elintéznem. A család nem támogatása olyan, mint az íj, melyet megfeszítenek, és a nyíl annál messzebb fog repülni. Mikor megláttak a TV-ben, akkor lett a szüleim számára is biztos, hogy ez a lány vinni fogja valamire. Addig hiábavaló volt a több kiadott lemez” – mesélte Bea.

Az iskolai évek mennyire segítették a ti gyermekkorotokat, fejlődéseteket?

Oroszi Babett nosztalgiázva mondta, hogy az ő édesanyja mindig azt mondta: “lányom, úgy tudsz kikeveredni a cigánytelepről, ha tanulsz…” A tudást soha senki nem fogja tudni elvenni tőled.

Az egy órás beszélgetés nagyon jó hangulatban telt. A beszélgetés végén a hallgatóságnak is volt lehetősége kérdezni. A kérdéseket teljesen őszintén, saját tapasztalatot belevonva válaszolták meg. A visszajelzések alapján sokaknak szimpatikus volt, hogy nem úgy és nem olyan válaszokat adtak a hírességek, amik tuti javaslatok. Tudták, hogy minden eset egyedi, és nehezen vonható bármely más esettel párhuzamba.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]