Rangos díjakkal jutalmazták oktatóink munkáját

Az elmúlt héten számos rangos állami és miniszteri elismerést adtak át nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából. Munkájukért az ELTE különböző karairól több oktatót is díjaztak.

A sort március 12-én a Magyar Érdemrendek, illetve állami művészeti díjak átadásával kezdték a Várkert Bazárban, melyeket a díjazottak Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterétől vehették át, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelenlétében. Az ünnepi programot a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei színesítették műsorukkal. A 77 elismert személy között harmincegyen kapták meg a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, huszonketten a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, emellett tizenheten az érdemes művész kitüntetést, öten a kiváló művészit, ketten pedig Magyarország Babérkoszorúját.

„Önök a tudomány és a kultúra különböző területein a semmiből alkottak értéket, példaképül szolgálnak kortársaiknak és a feltörekvő ifjúságnak is. Korszakváltó időszakban vagyunk, szükség van mindenki tehetségére” – nyilatkozta Kásler Miklós az átadáson, valamint azt is hozzátette, hogy a díjazottak hozzájárultak a nemzet felemelkedéséhez.

Kiss Jenő nyelvész, akadémikus, az ELTE professor emeritusa Széchenyi-díjat kapott

Kiss Jenő nyelvész, akadémikus, az ELTE professor emeritusa Széchenyi-díjat kapott

Kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozata kitüntetést adott át Kismartony Katalinnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara Ének-zenei Tanszékének egyetemi docensének, aki a Wéber István Női Kar kórusvezetője is. Mészárosné Darvay Sarolta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara Természettudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, valamint Székely Mózes, fizikus-szociálpszichológus, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára, a Felsőoktatási Tervezési Testület korábbi elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának tudományos főmunkatársa, tízszeres ironman is részesült az elismerésben.

A haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként Áder János köztársasági elnök megbízásából Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adtak át Dávid Gézának, a történelemtudomány doktorának, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Orientalisztikai Intézete Török Filológiai Tanszékének egyetemi tanára. A kitüntetést Groma István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézete Anyagfizikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és Rácz József, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézete Pszichológiai Tanácsadás Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára is átvehette.

litera_1

Kép forrása: Litera

Március 13-án szerdán a Pesti Vigadóban folytatták a kitüntetések átadását, ezúttal a művészeti és egészségügyi díjakkal. Ismételten Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában vehette át József Attila-díját kiemelkedő színvonalú irodalmi tevékenysége elismeréseként Bengi László irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar egyetemi docense.

Emellett Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára és Németh Gábor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának jogi elnökhelyettese szerdán adta át a Jedlik Ányos-díjat is, melyet kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, a kiemelkedő színvonalú, hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként osztanak. Idén az elismertek között szerepel Záray Gyula is aki, az MTA kémiai doktora, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára.

Végül március 15-én adták át a Kossuth Nagydíjat, a Kossuth-díjat és a Széchenyi-díjat is és itt sem maradt el az ELTE-s siker. Kiss Jenő munkáját díjazták, a magyar nyelvtörténet, nyelvjárások és a szociolingvisztika területén folytatott kimagasló színvonalú kutatásai, valamint iskolateremtő oktatói és jelentős tudományszervező tevékenysége elismeréseként. Kiss Jenő a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszékének professor emeritusa.

A rangos elismerésekhez tanárainknak ezúton is gratulálunk!

A díjazottak teljes listája a következő sajtóközleményekben érhető el itt, itt és itt (PDF)

Forrás: VG | Litera | Magyar Nemzet

Fejléckép: MTI/Mohai Balázs

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]