A Te mobilod is egész éjjel töltőn van?

Sokan hallottunk már városi legendákat arról, hogy a mai okostelefonokat már másképp kell tölteni, mint a jó öreg Nokia 3310 korabeli mobilokat. De mennyi igaz ezekből a mendemondákból? Mit is jelent az, hogy másképp? Hogyan őrizhetjük meg telefonunk akkumulátor-kapacitását a lehető legtöbb évig?

Jogosan gondolhatod, hogy az olyan tanácsok, mint: „Ne hagyd a telefonodat egész éjjel a töltőn!”, „Ne hagyd teljesen lemerülni a mobilodat!” csak összeesküvés elméletek. Ám van egy rossz hírem. Egy kis igazság azért van bennük.

Mind észrevettük, hogy egy több éves telefon már nem bírja úgy a strapát, mint egy vadiúj iPhone XS. Az csak egy dolog, hogy általában minden sokkal lassabban működik rajta, sokszor úgy érezzük, hogy már az akkumulátora sem a régi. Sosem bírja ki mellettünk az egész napot, gyakrabban kell elővennünk a power bankunkat, ha pedig az sincs nálunk, a nap végén lemerült okostelefonnal kullogunk haza. Természetes folyamat, hogy akkumulátoraink néhány év után veszítenek a kapacitásukból. Van valami módja, hogy lassítsuk ezt a folyamatot?

Az okostelefonok, a régebbi mobilokkal ellentétben, lithium-ion akkumulátorokkal működnek. Nem fogok belemenni a működésük tudományos hátterébe, de vegyük szépen sorba az tulajdonságaikat. Amikor veszel egy új telefont, a hagyományos szokásokkal ellentétben, ma már nem kell teljesen lemerítened a telefont, majd egész éjjel a töltőn hagyni, hogy aztán megfelelően tudd használni. A mai akkumulátorokat már úgy tervezték, hogy a beüzemelésük után egyből használhatóak legyenek.jbareham_180916_2948_0061_02.0

Ez mind szép és jó, ám ezeknek az akkumulátoroknak is bőven van hátulütője, amik nem is feltétlenül a tulajdonságaikból adódnak, hanem inkább abból, ahogy használjuk a mobilunkat. E-mailezünk, játszunk, videókat nézünk, fotókat készítünk, chatelünk, Facebookozunk, Instagrammozunk és a sima telefonálást még csak meg sem említettem. A mobil puszta létezése több energiát emészt fel, mint a régi telefonoké. (Már ha be vannak kapcsolva azok a funkciók, ami egy telefont okossá tesz: 4G, automatikus frissítés keresés, helymeghatározás stb…)

Mind emlékszünk, hogy a 2000-es évek elején vásárolt bányásztelefonjaink akár egy hetet is kibírtak töltés nélkül (ha Snake II függők voltunk akkor csak 3 napot). Ezzel együtt az is eszünkbe juthat, hogy a mai telefonokkal ellentétben, ezeket nem másfél órába telt teljesen feltölteni, hanem a procedúra fél napot – ha nem többet – is igénybe vehetett.

Mindezek fényében mondhatjuk, hogy egy átlagos okostelefon normál használat mellett nagyjából egy nap alatt lemerül; ha nem is teljesen, épp csak annyira, hogy ha másnap használatra készen szeretnénk látni, éjszaka fel kell raknunk a töltőre. Ez egy teljesen evidens megoldásnak látszik, hiszen mikor máskor töltsük a telefonunkat, ha nem akkor, amikor úgyse használjuk, hiszen alszunk. Az egész napos pörgés mellett nem jut időnk arra, hogy adjunk neki egy kis „enerdzsit” és őszintén szólva nem is nagyon jut eszünkbe, „hiszen a töltöttség még 40%-on van, hazáig kibírja”. Nos, itt kezdődnek a problémák!

CR-Magazine-Inlinehero-qanda-smartphone-battery-august-2018-0618

Ebből a néhány sorból gondolom már mindenki rájött, hogy a lithium-ion akkumulátorokkal teljesen máshogy kell bánni, mint régebbi, hagyományos társaikkal. Valahogy úgy érdemes fogalmazni, hogy a mai akkumulátorokkal kicsit gyengédebbnek kell lennünk, ha telefonunkat sokáig szeretnénk használni. Aki évente-kétévente cserél telefont, annak igazából teljesen mindegy, ennyi idő alatt nemigen fog előjönni akkumulátort érintő probléma.

Aki viszont hosszabb távra tervez, annak érdemes most figyelnie.
(Őszintén szólva hosszabb távra tervezni főként a csúcskategóriás Android operációs rendszert futtató telefonokkal, vagy pedig bármilyen újonnan vásárolt iPhone-nal érdemes, ugyanis ezek azok a telefonok, amik minimum 3 évig el vannak látva szoftvertámogatással. Itt szögezném le, hogyha valamilyen frissen kiadott Apple-modellt vásárolunk, ez inkább 5-6 év)
Ez fontos, hiszen ha szoftverfrissítés még sokáig érkezni fog a telefonra, akkor érdemes fitten tartanunk a hardwer-oldalt is, például azzal, hogy nem strapáljuk le az akkumulátort, amit most el is mondok, hogy hogy tehetünk meg.

Mint már említettem, új okostelefon vásárlásakor ne „süssétek” ki a telefont, tehát ne merítsétek le teljesen, hogy aztán újra feltölthessétek. Ez az egész csak árt a telefonnak, ma már nem szükséges ilyeneket csinálnotok a készüléketekkel.

Még ha az is a kényelmesebb megoldás, hogy mobilotokat nappal használjátok, éjszaka pedig töltitek, próbáljatok leszokni erről. A lithium-ion akkumulátoroknak nagyon nem tesz jót, ha egyszerre van fent a töltőn hosszú ideig és ekkor is 100%-ra lesz feltöltve. Ha van rá lehetőségetek, töltsétek a telefonotokat nap közben is, hosszú távon sokkal jobb az akkumulátornak, ha többször töltitek kis ideig. Mint már említettem, egy okostelefon maximum két óra alatt feltölt. Tehát egy átlagos mennyiségű alvással töltött éjszaka során mobilotok 6 órán keresztül van feleslegesen a konnektorba dugva. Hogy ez miért is rossz?

Mikor a telefon maximálisan feltölt, a mobilba épített „védelmi” mechanizmus meggátolja, hogy további áramot vegyen fel, így elejét véve bármiféle túltöltődésnek. Tehát 100%-ra töltve a telefon elzárja a csapokat. Ám egy okostelefonnak már maga a létezés is fáradtságba kerül és amint egy kicsit is esik a töltöttség, az energiaáramlás újra megkezdődik. Ezáltal a telefon töltöttsége 100%, és úgymond 99,9% között ugrál, ami nem tesz jót az akkumulátornak, nagyon megterheli. Gondoljatok csak bele, ha minden éjszakára fent hagyjátok a telefonotokat a töltőn, akkor évente összesen 3-4 hónapot van bedugva a konnektorba.

galaxy-note9_performance_visual_l

Valahonnan innen fakad az is, hogy még napközbeni töltés során sem érdemes teljesen, 100%-ra feltölteni a telefont. Szakértők szerint az az ideális, ha a töltöttséget 40- és 80 százalék között tartjuk.

Fontos megemlíteni, hogy a telefon túlmelegedése az akkumulátor egyik legnagyobb ellensége. Épp ezért, mikor töltitek a telefonotokat, ne takarjátok le azt semmivel. A nagyon aggódósoknak egy apró tipp: Akár a telefonotok tokját is levehetitek töltés közben. Egyébként ez a túlmelegedés dolog főképp nyáron okozhat problémát, illetve akkor, ha valami olyan alkalmazást, játékot használtok, ami nagyon megterheli a telefonotokat, ezzel pedig melegedést okoz.

Az akkumulátort kímélhetitek úgy is, hogy nem nagyon használjátok erőforrás-igényes feladatokra akkor, amikor töltitek. A hozzáértő emberek szerint az lenne a legoptimálisabb, ha erre az időre teljesen ki is kapcsolnánk a telefont, ám ennyit azért szerintem senkinek sem ér ez az egész.

  • Heti háromszor nullára meríted a mobilodat, mert épp nem bírta ki a nap végéig?
  • Minden éjszaka 10%-ról 100%-ra töltöd a telefonodat?
  • Minden napod minden percét a mobilodon való Fortnite-ozással töltöd, miközben az be van dugva a konnektorba?

Tönkre fog ezektől menni a telefonod? Nem!

Ez a néhány tanács amit a fentiekben elmondtam egyáltalán nem olyan, amiket muszáj lenne betartani. Egyikőnk sem fog azzal törődni, hogy pont 40%-nál tegyük töltőre a telefonunkat és pont 80%-nál vegyük le róla. Mindazonáltal, ha hosszútávra tervezünk a telefonunkkal, és szeretnénk minél inkább kibővíteni az akkumulátor élettartamát, ezekre érdemes figyelni. Elég jó iránymutatások.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]