Sprimo: az új kütyü, mely leleplezi, valójában mi is kerül a tüdődbe

Közösségi finanszírozásból valósulna meg a legújabb technikai eszköz, a Sprimo. Az apró, okostelefonnal összeköthető kütyü egy alkalmazás segítségével a levegő minőségének analizálásért felelne.

Figyelsz arra, hogy egészségesen táplálkozz? Próbálsz rendszeresen sportolni? Még a bevitt folyadék mennyiségére is gondot fordítasz? Ez mind nagyszerű az egészségedre nézve! De azt tudod, hogy a levegő szennyezettsége legalább olyan káros hatással van a szervezetedre, mint a tunyaság vagy a habzsolás? Ezzel nem sokan foglalkoztak idáig. Ám egy ügyes kis eszköz, a Sprimo most változtat ezen. A mindössze negyed gyufásdoboznyi készülék okostelefonhoz csatlakoztatva megmutatja milyen a levegő összetétele, amelyet belélegzel.

A Kickstarteren még 40 napig gyűjti a pénzt a Sprimo. Eddig 686-an támogatták, dea 15000 dolláros végösszeg még messze van. Az eszköz célja, hogy analizálja a körülötte lévő levegőt. Ugyan nem ez az első ilyen kütyü, méreteiben viszont a legkisebb, kedvezve ezzel a hordozhatóságnak. A levegő vizsgálatát bárhol, bármikor képes elvégezni, legyen szó belső térről vagy szabad levegőről.

A használathoz a csatlakoztatás mellett egy applikációt is szükséges letölteni. A Sprimóba beépített gázérzékelő technológia több ezer illékony szerves vegyületet képes felismerni. A hozzátartozó alkalmazás pillanatok alatt visszatér az értékeléssel: mutatja, milyen anyagok vannak a levegőben, sőt, színkóddal tájékoztat a levegő minőségéről. Ezenkívül a hőmérsékletet és a páratartalmat is méri. Ha sokan használják a Sprimót, akár interaktív térkép is készülhet a helyi és a regionális szintű levegőminőségről.

Az első változat még csak iPhone-okkal működik, de már készül az androidos fejlesztés. A termék szállítása júliustól várható, addig lélegezz mélyeket a boldog tudatlanságban, utána már lehet, hogy nem fogsz merni…

 

Szöveg: Papp Daniella

Forrás: hvg.hu, kickstarter.com

Kép forrása: newatlas.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]