Ingyenes programok a Turizmus Világnapján

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete 27 éve ünnepli meg minden év szeptember 27-én a Turizmus Világnapját. Ebből az alkalomból Budapesten is rengeteg program közül válogathattok.

Januárban az ENSZ a fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évévé nyilvánította 2017-et, az ehhez kapcsolódó programok sorába illeszkedik az idei World Tourism Day is, melynek jelmondata: Fenntartható turizmus a fejlődésért. A hivatalos nyitóünnepséget Qatar rendezi, jövőre pedig Budapest szervezheti meg ezt az eseményt.

A nyílt naphoz közel 50 programmal csatlakoztak a turisztikai szolgáltatók, ezek közül ajánlok néhányat.

Időcsapda: Szabadulós csapatjáték a Kazinczy utcában, szerdán 40%-os kedvezménnyel. Négy pálya közül választhattok: meg kell menekülnötök egy pszichopata gyilkos csapdájából vagy egy börtöncellából, túl kell élnetek egy vegyi katasztrófát, de akár úgy is dönthettek, hogy segítetek Harry Potternek legyőzni Voldemortot. Ha nem juttok ki egy óra alatt, örökre a pince foglyai maradtok.

Schiffer-villa: A Városliget közelében található ez a szecessziós villa, melyet Schiffer Miksa vasútmérnök építtetett az 1900-as évek elején. A földszinti szalonokban fogadták a vendégeket, az emelet pedig a családi élet színtere volt, itt kaptak helyet a hálószobák és a fürdőszobák, valamint az öltözőszoba és a reggeliző szoba is. Az alagsorban, a házmesteri lakás szomszédságában volt a konyha és a biliárdszoba. A korabeli berendezési tárgyakból kevés maradt meg, a festmények egy része a Nemzeti Galériába került. A II. világháború alatt bombatámadás érte az épületet, az 1950-es években államosították, később irodákat alakítottak ki, és a Zöldség – Gyümölcs Szövetkezeti Export székhelye lett. Az 1990-es évek óta a Vám- és Pénzügyőrség tulajdonában áll. Szeptember 27-én, este 6 órakor ingyenesen bejárható ez a rendkívül érdekes történettel bíró ház.

Bevásárlóutcák éjszakája: A plázák megjelenése sok kiskereskedőt ellehetetlenített. A BUM célja, hogy megfékezze a hagyományos bevásárlóutcák kiüresedését. Az eseményeket is ezekre a helyekre szervezik, lesz kortárs művészeti séta a Ráday utcában, tárlatvezetés a Falk Miksa utcában, jóga egy Bartók Béla úti galériában, hajós városnézés. 15:00-kor biciklis túra indul a Margit szigetről az Erzsébet téren át, a Múzeum körút érintésével a Kosztolányi Dezső térig.

Zwack Múzeum: Zwack József az 1800-as évek közepén szabadalmaztatta az első likőrgyárat, mely ma már múzeumként is működik. Az Unicum receptjét ugyan szigorúan őrzik, de azért a gyógynövénylikőr készítésének lépéseit megismerhetjük a 9. kerületi lepárlóüzemben. A vezetett séta során levetítenek egy rövid filmet a Zwack család és a gyár történetéről, megnézhetjük a 17 000 darabos mini palack gyűjteményt, a 100 évesnél is idősebb lepárló készülékeket, végül pedig megkóstolhatjuk a tölgyfahordókból csapolt Unicumot és az Unicum Szilvát.

A rendezvények egy része előzetes regisztrációhoz kötött, ezért indulás előtt mindenképpen tájékozódjatok a Budapestinfo oldalán.

 

forrás: budapestinfo.hu, bevasarloutca.hu

kép: wtd.unwto.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]