Újra béke honol az úszószövetségben?

149 szavazatból 145 igennel választották meg Wladár Sándort az Úszószövetség új elnökének. Első interjújában kijelentette, hogy szeretné a régi idők sikerét helyreállítani.

Gyárfás Tamás 23 éves elnöksége után komoly gödörben van a magyar úszósport, keresi igazi vezetőjét. Bienerth Gusztáv kormánybiztos érkezését nehezen viselték el, többen a kormány keze nyomát láttak a háttérben. A vizes világbajnokság még elnyomta a problémákat, azonban a verseny után kiborult a bili. Négy elnökségi tag mondott le, amivel az alapszabály szerint megszűnik létezni a vezetés, új elnököt és elnökségi tagokat kell választani. A rendkívüli közgyűlésen Wladár Sándort választották új elnöknek. A botrányok után az új vezető szeretné, ha a sikerek miatt kerülne reflektorfénybe az úszósport.

wladar_sandor

Wladár Sándor úszóként

Bienerth Gusztáv lemondása után az úszók szerették volna, ha belső körökből érkező, független elnöke lenne a szövetségnek. A további négy jelölt közül Czene Attila korábban jelezte visszalépését, a közgyűlésen pedig Hornyák Viktor és Tóth István lépett vissza. Horváth Gergely Domonkos végül nem került a jelölőlistára, így Moszkva olimpiai bajnoka lett az új elnök, aki „hatalmas és megtisztelő” feladat előtt áll: öt évre választották meg. Első nyilatkozatai és döntései alapján teljes odaadással és tiszta lelkiismerettel fogja a munkáját végezni. Tanácsadójának a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamást kérte fel; a felnőttválogatott szövetségi kapitánya Dr. Sós Csaba marad.

Azonban nemcsak új elnököt, hanem új elnökséget is választottak: a főtitkár Batházi Tamás olimpikon, a szakmai alelnök a Kőbánya SC vezetőedzője, Turi György lett. Általános alelnöknek a debreceni Becsky Andrást választották. Elnökségi tag lett többek között: Gyurta Dániel olimpiai bajnok, Bodrogi Viktor korábbi úszó, jelenlegi versenybíró, Rózsa Norbert olimpia bajnok, Verrasztó Zoltán Európa-bajnok, valamint Pass Ferenc, aki egykor Hosszú Katinka edzője volt, jelenleg pedig Kalmár Ákosé.

orvosi_cikkben

Az állatorvosként diplomázott Wladár Sándor (jobb oldalon) társaival, Kemény Dénessel és Hargitay Andrással

Az új elnökség komoly kihívásokkal kell hogy szembenézzen. Hogyan kezelik majd a magyar úszás legnagyobb sztárját, Hosszú Katinkát? Hogyan tudják menedzselni a világbajnokságon feltűnt tehetségeket? 2020-ban Tokióban rendezik a következő olimpiát. A magyar sportfinanszírozás az olimpiai ciklusokon alapszik. A Szövetség feladata lenne a sportolók zavartalan felkészülésének segítése, a folyamatos utánpótlás biztosítása, a kiöregedő és visszavonuló versenyzők életpályamodelljének támogatása; valamint ahhoz, hogy a magyar versenyzők a sportág világelitjében maradjanak, elengedhetetlen  a legmodernebb edzésmódszerek kikutatása és az edzők továbbképzése. Ebben partner lehet a Testnevelési Egyetem is.

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]