ELTE Sikerek — Persányi Miklós Állatkert-igazgató előadása

2017 májusában indult az ELTE Alumni Központ ötletére az “ELTE Sikerek” c. előadássorozat, amelyeket az egykori ELTE-s, mára sikeres alumnusok tartanak. A következő előadó Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója lesz.

A tudásmegosztási előadássorozatot az Aula Magnában szerdai esti időpontokra szervezik. Az Alumni Központ munkatársai szeretnék továbbra is, ha a rendezvénysorozat elősegítené, hogy az egyetemen végzetek közössége erősödjön, ezzel hozzájárulnának az ELTE szellemiségének növeléséhez. Az előadók olyan sikeres, elismert egykori ELTE-s hallgatók, akik személye és munkája példaértékű és inspiráló lehet. Az előadó alumnusok nemcsak a szakmai pályájukról, hanem egykori egyetemi emlékeikről, mestereikről is mesélnének, illetve arról, milyen szerepet tölt be az ELTE későbbi szakmai sikereiben. Az előadások után lehetőség van kérdések feltevésére is.

A szerda esti rendezvényekre szeretettel várják az érdeklődő ELTE-diplomásokat, a jelenlegi hallgatókat, oktatókat és mindazokat, akiknek a téma, illetve az előadó felkelti az érdeklődését, és szívesen mélyítené tovább ismereteit változatos területeken.

A sorozat védnökei: Borhy László rektor; Scheuer Gyula kancellár; Berend T. Iván tiszteletbeli védnök, az MTA korábbi elnöke; Hudecz Ferenc fővédnök, az Egyetem korábbi rektora (2006–2010), akinek rektorsága alatt hozta létre az ELTE Szenátusa az Alumni Szervezetet.

A sorozat nagy érdeklődéssel indult, a nyitóelőadást Lovász László Széchenyi- és Bolyai-nagydíjas matematikus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartotta 2017. május 17-én. Az előadás címe Gráfok és hálózatok: a gimnáziumtól a Microsoftig, avagy a játéktól a tudomány paradigmájáig volt. Recenziókat itt és itt olvashat róla.

A következő előadást Tölgyessy Péter, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével  kitüntetett alkotmányjogász, politológus tartotta. Erről itt olvasható beszámoló.

A most soron következő előadó, Persányi Miklós 1975-ben szerezte középiskolai biológiatanári és népművelési előadói oklevelét az ELTE-n, majd környezetmérnöki és természeti erőforrás menedzser kurzusokat végzett a GATE-n és a Cornell University-n, ezután a környezetvédő társadalmi aktivitás kutatásáért kapta meg a politikai tudományok kandidátusa tudományos fokozatot. Első munkahelye az óbudai Árpád Gimnázium volt, ezt követően az Európa Bank környezetvédelmi főszakértőjeként dolgozott Londonban, 1994-től pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója lett. 2003 és 2007 között környezetvédelmi és vízügyi miniszter volt, ezt követően ismét visszatért az Állatkertbe, ahol ma is főigazgatóként dolgozik. 2016 augusztusától a Városliget parkfejlesztési kérdéseiért felelős miniszteri biztos. „Non datur ad Musas currere lata via” — adja meg Persányi Miklós előadása mottóul — „Keskeny az út a’melly múzsa-seregbe viszen” (Sextus Propertius: Elégiák IV. 1., Irmesi H. I. fordítása).

Az előadás 2017. október 4-én 18.30-tól lesz az ELTE Aula Magnában (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. I. emelet).

Persanyi_Sajto_kicsi

További részletek: 

Figyelem! A rendezvényre a belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött!

Forrás, kiemelt kép, képek: ELTE Alumni Központ

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]