Gólya vagy? Segítünk!

Először is engedd meg, hogy gratuláljak! Elsőre talán ijesztőnek tűnhetnek az egyetemista lét bürokratikus útvesztői, a sok-sok adminisztráció és a különböző időpontok. Ez a bejegyzés a ti tájékoztatásotok miatt jött létre, remélem, minden számotokra fontos információt megtaláltok majd.

A sikeres felvételi után kaptatok egy e-mailt, ami végigkalauzol titeket a kezdő lépéseken. Éppen ezért érdemes megfogadni az ott leírtakat, illetve figyelemmel kísérni a fontos határidőket. Az említett e-mailben megtaláljátok a Neptun-kódotokat, amelyet jobb, ha minél hamarabb megjegyeztek, mert szinte mindenhol szükség lesz rá. Miután regisztráltatok a Neptun felületére, navigáljatok az Ügyintézés -> Beiratkozás/Bejelentkezés fülre. Fontos kiemelni, hogy ezzel a lépéssel még nem lesztek hivatalosan egyetemi polgárok, ahhoz személyes megjelenés szükséges. A beiratkozás menetéről, adminisztrációjáról, időpontjairól és helyszíneiről itt olvashatsz. Semmiképpen ne felejtsétek el kitölteni az adataitokat sem, amit részben a Saját adatok -> Személyes adatok fülnél tehettek meg, részben pedig az ELTE Q-tér honlapján. Ezt követően már csak a diákigazolvány igénylése és a tárgyfelvétel van hátra. A diákigazolvánnyal kapcsolatos GYIK-et itt találjátok meg, a tárgyfelvétel miatt meg ne stresszeljetek feleslegesen, mert a felsőbb évesek pontos információkkal látnak majd el titeket, de természetesen az adott egyetemi kar honlapján is minden megtalálható.

Minden egyéb tanulmányi üggyel kapcsolatos problémával keressétek fel az előbb említett Q-tér honlapját vagy pedig személyesen a Tanulmányi Ügyek Intézetének irodáját, a Quaesturát.

Még mielőtt azonban megkezdődne a kemény munka, szót kell ejteni a gólyatáborokról és az orientációs napokról is. Az egyetem minden kara szervez valamit a gólyáknak, ahol megismerkedhettek a karotok struktúrájával, az új szaktársakkal vagy más egyetemi polgárokkal. Fontos leszögezni azonban, hogy a gólyatáboron történő megjelenés nem kötelező, ha nincs alkalmatok részt venni az eseményen, ne aggódjatok, legalább 3 évetek van arra, hogy ismeretségeket szerezzetek.

14292317_1283056745047295_8765521971517982695_n

Orientációs Napok – Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK ON)
1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.
2017. szeptember 4–6.
További információk

Gólyatábor – Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar; Természettudományi Kar fizika, kémia, matematika szakterület (TermészetGyógyász)
Bükkszék, 2017. augusztus 16–20.
További információk

Gólyatábor – Bölcsészettudományi Kar
Zánka, 2017. augusztus 28–31.
További információk

Gólyatábor – Informatikai Kar
Titkos, 2017. augusztus 22–27.
További információk

Gólyatábor – Pedagógiai és Pszichológiai Kar
Titkos, 2017. augusztus 28. – szeptember 1.

Gólyatábor – Tanító- és Óvóképző Kar
Bodajk, 2017. augusztus 31. – szeptember 3.
További információk

Gólyatábor – Társadalomtudományi Kar
Szolnok, 2017. szeptmber 1–4.

Tanári Napok
Szolnok, 2017. szeptember 7–10.
További információk

Gólyanapok – Savaria Egyetemi Központ
Szombathely, 2017. szeptember 5–8.
További információk

A gólyatáborok és az orientációs napok szervezésére már 2015-től szabályzat vonatkozik, amely részletesen kitér a felelősségi viszonyokra, a programok tartalmi megkötéseire, valamint a szervezési, lebonyolítási feladatokra. A szabályzat szerint fokozott figyelmet kell fordítani valamennyi résztvevő testi épségének, egészségének megóvására, emberi méltóságának, önrendelkezési jogának tiszteletben tartására. A Hallgatói Önkormányzat ezért az idei évben is érzékenyítő tréninget szervezett a gólyatáborok szervezői számára. Az egységes szabályozás szerint a gólyatábori programokban nem szerepelhetnek olyan feladatok, amelyek keretében a résztvevők alkoholt fogyasztanak, vagy amelyek szexualitásra vonatkozó utalást tartalmaznak. Az erőszak-megelőzési és áldozatsegítési koncepció, a kutatás, valamint a gólyatáborokra és az orientációs napokra vonatkozó szabályzat is azt mutatja, hogy az ELTE az erőszak minden formáját határozottan elutasító, a nemek egyenlőségét valló, befogadó és toleráns intézményi környezetet biztosít valamennyi hallgatója, oktatója és dolgozója számára.

Ha már egyetemi polgárrá váltatok, érdemes meglesnetek az ELTE BEAC és az ELTE Origó Nyelvi Centrum honlapját, ahol különböző sporttal és idegen nyelvekkel kapcsolatos képzésekben vehettek részt.

Jó szórakozást, sok sikert az első ELTE-s élményekhez!

Forrás: elte.hu

Kiemelt kép: Vörös Tamás (ELTE Online), kép: ELTE BTK Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]