FűFa Tankert nyílt a Füvészkertben

Az ELTE Füvészkertben 2017. május 2-án nyílt tanoda célja, hogy a gyerekek élményközpontú, zöldtudatos képzésben vehessenek részt. A Füvészkert a programot a főváros egyik legurbanizáltabb területén valósítja meg.

A Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával létrehozott, 500 négyzetméter területű FűFa Tankert ünnepélyes megnyitóján a kerület vezetői és óvodás csoportok vettek részt, akik ki is próbálhatták a tankert nyújtotta lehetőségeket. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója elmondta, hogy a városi zöldfelületek témája június közepéig hangsúlyosan szerepel az összes kerületi óvoda programjában, a nyári szünet után pedig a program az iskolák bevonásával indul újra. Örülnének, ha egy szponzor segítené a gyerekek szállítását, illetve ha a tanodát integrálni lehetne az ELTE képzési programjába is.

A tanoda létrejöttét és a működését ebben a tanévben még a Józsefvárosi Önkormányzat támogatja, de ősztől piaci alapon szeretnék működtetni a programot, így azt az iskolai csoportok, osztályok megrendelhetnék. Az oktatási intézmények, a nemzeti parkok, a közgyűjtemények, a botanikus kertek és állatkertek, valamint a természetvédelmi civil szervezetek szerepe kiemelkedő a FűFa Tankert működésében. A most kialakított tér alkalmas lehet arra is, hogy a városi kertészkedésnek mintegy központjává váljon, ahol a városi kertészettel és városi mezőgazdasággal foglalkozó embereknek nyújtanának tanácsadást, alapképzést. A projekt a nemzeti biodiverzitási stratégiába is beleillik, hiszen a biológiai sokféleség megőrzésének egyik kulcskérdése, hogy sikerül-e megteremteni annak társadalmi elfogadottságát.

Forrás: ELTE

Kép: ELTE

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]