Kiderült, mi okozza az ekcémát

A Newcastle University kutató közel járnak ahhoz, hogy megértsék, pontosan mi is megy végbe a bőrben, amikor ekcémás valaki. Ha továbbra is jól halad a kutatásuk könnyebben kezelik majd a kellemetlen tüneteket.

Az ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz. A kontaktekcéma a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott gyulladás. Az egyes anyagok vagy irritáció, vagy allergiás reakció révén okozhatnak bőrgyulladást. Az allergének leggyakrabban közönséges anyagok: a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban, fém óraszíjakban illetve bőr óraszíjak és övek csatjában lévő nikkel és króm, műszálas anyagok, mint például a nylon, olyan gyógyszerek, mint az antibiotikumok vagy a helyi érzéstelenítők, ragasztók, vegyi anyagok, testápoló krémek.

Az allergiás reakció csak később jelentkezik, általában 1–2 nappal, néha akár 7–10 nappal az allergénnel való érintkezés után. A bőr kivörösödik, megduzzad, majd hólyagocskák jelennek meg. A folyamatot viszketés kíséri. A tünetek enyhítésére léteznek krémek, azonban a kutatók közel járnak ahhoz, hogy hatékonyabb gyógymódot állítsanak elő.

A Newcastle University kutatói leírták a gyerekek húsz, illetve a felnőttek három százalékát érintő betegség kialakulásához vezető folyamatot. Még 2006-ban felfedezték, hogy kapcsolat van egy bizonyos bőr fehérje és az ekcéma kialakulása között, mostanra azonban pontosan tudják mitől alakul ki az elváltozás a bőrön. A filaggrin (filament aggregating protein) nevezetű fehérje a bőr külső rétegeit védi, segít a baktériumok és vírusok távol tartásában. Ha valakinek olyan genetikai rendellenessége van, amely miatt kevesebb filaggrin termelődik, ekcéma alakulhat ki.

Amíg a kutatók az új ellenszer előállításán dolgoznak, az érintettek használhatnak természetes gyógymódokat a tünetek enyhítésére. Ilyen a leforrázott tölgyfakéreggel vagy fekete teával való borogatás, a bőrfelület kamillaolajjal való bedörzsölése, zsírosító krém vagy cinktartalmú kenőcs használata. Ajánlott a tejmentes élelmiszerek fogyasztása és a friss levegőn való tartózkodás is.

Forrás: Indexhazipatikahazipatika

Kép: babaszoba

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]