Wikitribune – harc a hamis hírek ellen?

Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója egy olyan új szolgáltatást vezet be, amely egyesíthető a szakmai újságokírók és az önkéntesek munkája.

A Wikitribune célja, hogy olyan tényszerű és semleges cikkeket kínáljon, amelyek felvehetik a harcot a hamis hírek (fake news) ellen. A szolgáltatás mindenki számára hozzáférhető lesz, ráadásul hirdetésmentességet ígérnek, így az oldal az állandó adományokra támaszkodik. Úgy tűnik, a Wikitrubinue számos jellegzetességet fog átvenni az online enciklopédiától, példának okáért az írók kötelesek minden tényt lehivatkozni, illetve a cikknek nyilvánosnak kell lennie a későbbi aktualizáció érdekében. És bár akárki változtathat valamit az adott cikken, az új változat azonban csak a felülbírálás után fog megjelenni. A másik nagy különbség az az, hogy lesz egy írócsapat, akik a munka alapját fogják képezni, ezáltal fizetést is kapnak majd.

Jimmy Wales azt nyilatkozta a BBC-nek: “Szerintem egy olyan világban élünk, ahol nagy igény van a valódi tényeken alapuló hírközlésre, ezért úgy gondolom, lesz igény erre a honlapra.” A Harvard Egyetem Nieman Journalism Lab igazgatója, Joshua Benton azonban már körültekintőbb. Elmondása szerint bár lesz aktív forgalma a Wikitribune-nek, de a kis szerkesztőség nem fog tudni harcolni a hamis hírek ellen, és nem látja annak lehetőségét, hogy ez a módszer majd valódi hírportállá változtatja a Wikitribune-t.

Mindezeken kívül aggodalomra adhat okot a támogatók befolyása is, hiszen az, aki komoly összegeket adományoz a Wikitribune-nek, beleszólási jogot nyer a napi hírszerkesztésbe. Wales szerint a szerkesztők feladata lesz ennek felügyelése, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Wikipedia már bizonyította az ilyenféle kollektív felügyeletű platform működőképességét.

Forrás: bbc.co.uk
Kép: msmelissamostyn.files.wordpress.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]