“Elvesztette az elnök jellegét?”

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke kihasználva a rendelkezésére álló időt, csak április 10-én este írta alá a felsőoktatási törvény módosítását. A törvény deklarálása után egy órával már tüntetők gyülekeztek a Sándor-palota épülete előtt, majd megindultak a városba.

Hétfő este fél nyolc előtt nem sokkal írta alá Áder János a lex CEU-t. Elnöki nyilatkozatában azt írja, “az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel ”, de a törvény által támasztott két új feltétel “alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek”.
Nem így gondolták ezt azok a spontán tüntetők, akik a Sándor-palotához indultak. Kilenc órakor már látható mennyiségű ember toporgott a palota előtt. A tömeg magját a szakkoligisták adták. Jelen volt többek között a TEK, SZISZ, Rajk és természetesen a Bibó is.

17663812_516103068778730_3065732524715016192_n

A tüntetés eleje annyira “szakmai” volt, hogy az “elvesztette elnök jellegét” mellett felzúdult az “AJ1” hangzatú rigmus is. Ezzel utalva az alkotmányjog 1 tantárgyra, melynek teljesítői valószínűsíthetően nem osztják a köztársasági elnök azon véleményét, hogy alkotmányos szabályt nem sért az aláírt törvény módosítás. A tömeg lassan, de biztosan növekedett. Minden tizenhatos buszt nagy ováció fogadott. A kezdeti visszafogottság az emberek számának növekedésével elpállott. Az első performansz keretein belül elégettek egy nemzeti konzultációt. A következő nagy esemény az volt, amikor a jelen lévők felfedezték az MTVA riporterét. Bejelentkezése közben “Európa, Európa” kiáltásokat hallattak.
A palota előtti virágágyásra sokáig, mint hímes tojásra vigyáztak a tüntetők. Ám egyszer csak felfedezték a fehér tulipánok metaforikus jelentését és leszedték őket. Volt aki a rendőrsorfal felé hajította magáét, s voltak akik a magasba tartották, ezzel is kifejezve békés szándékukat.

17881003_1022953057836405_6681188681128083456_n

Éjfél előtt az emberek megunták a Szent György teret, és különösebb végső célállomás nélkül elindultak a városba. A Lánchídon való átvonulás elején még az a hír járta, hogy a hídon majd leülnek. Ám a menet, mely az egész hidat elfoglalta nem állt meg. Végig vonultak a József Attila úton, az Andrássyn, s végül a Nagykörútra fordultak. Elérve a Blahát (ekkor már hajnali egy óra volt) Buda irányába indultak, s Bródy Sándor utcai rádió épületnél álltak meg. Ekkorra már a tüntetők száma lényegesen megfogyatkozott. Itt azon tanakodtak, hogyha bejutnak, mit olvassanak be a rádióba. Erre végül nem került sor.

17888949_1444340858945811_2072850249_n

Az esemény csúcspontja az volt, amikor egy bátor lány felmászott az épület tetejére, és egy feldobott EU-s zászlót kitűzött oda. Ezt mára már eltávolították onnan.

Az EU-s zászló felhelyezését az ELTE Online munkatársa, Vörös Tamás is lencsevégre kapta, a felvétel itt látható

Kisebb dulakodás volt ugyan a Bródy Sándor utcában a tüntetés ennek ellenére békés jellegű volt.

A tüntetők végül úgy váltak el egymástól, hogy szerdán találkoznak majd a Hősök terén.

 

Kiemelt kép, képek: Vörös Tamás (ELTE Online)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]