Fessünk “zölden” tojást!

Már csak pár nap a keresztény világ legnagyobb ünnepéig. A húsvéti ünnepek Jézus Krisztus kereszthalálát és feltámadásának misztériumát elevenítik fel. A magyar népszokások közül az egyik legjellegzetesebb a tojásfestés, amely során talán szokatlan, de megfontolandó szempont lehet a környezetvédelem és fenntarthatóság.

A kereskedelmi forgalomban lévő tojások rendelkeznek egy kóddal, ami alapján betudjuk sorolni, hogy milyen tenyészetből származnak: a nullás szám jelenti az ökológiai gazdaságból származó tojást, a hármas pedig a ketrecben és napfény nélkül tartott szárnyasokra utal – nyilatkozta Kump Edina környezetkutató. Talán mondani sem kell, hogy melyik irány pártolandó az állattartásban.

Ha kiválasztottuk a „zöldebb” és állatbarát forrásból származó tojást, akkor elkezdhetünk gondolkodni annak díszítésén is. Több természetes mód létezik, rengeteg növény alkalmas a feladatra: a vöröshagyma héjától kezdve, a csalánon és vérrehulló fecskefűn át, egészen a cékláig sok mindennapos zöldséget felhasználhatunk. Mivel a tojások színe kevésbé lesz élénk, mint mesterségesen színezett társaiké, olajjal vagy szalonnazsírral könnyedén fényessé varázsolhatjuk a kész húsvéti díszeket.

A hagyományos húsvéti ajándékok közé tartozik az élő nyúl vagy kiscsibe ajándékozása is. Állatot tartani hatalmas felelősség, minden nap időt és erőt igénylő feladat, még egy kisállat esetében is! Élő állat ajándékozása esetén fokozottan mérlegelni kell, hogy később se váljon a család számára teherré az új jövevény. Elég egy nyúlfarknyit elgondolkodni rajta…

Forrás: hirado.hu
Kiemelt kép: habzsi-dozsi.blogspot.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]