Lehet-e addiktív a szerelem?

Sokféle függőséget ismerünk: az alkohol, a drog, a dohányzás, a szerencsejáték iránti addikció egyértelmű. Ha leszoktunk, soha többé egy kortyot sem iszunk, egy érmét sem dobunk a gépbe. Hiszen használatuk során úgynevezett deviáns viselkedési formát öltünk, lehet és kell is élni tudni nélkülük. De mi a helyzet a szerelemmel?

Valami, ami egészen óvodás korunktól kezdve piszkálja a fantáziánkat, rengeteg művészeti alkotás szól róla, és a „Nagy Könyv” szerint életünk természetes velejárója a szerelembe esés és a párkapcsolatban élés. Tényleg túlzásba lehet esni és függőséggé válhat a kötődés és a kapcsolat iránti igény?

Hatfield alapvetése, hogy kétfajta szerelem létezik: társszerelem és szenvedélyszerelem. A társszerelem a mély, nyugodt, általában érzelmi csapongásoktól mentes együttlétet jellemzi, a szenvedélyszerelem pedig a sokszor megénekelt tűzörvényszerű, szélsőségesen felfokozott állapotot okozza, amikor szinte semmi másra nem tudunk gondolni, csak vágyaink tárgyára. A két típus természetesen nem válik el élesen, sőt, jobb esetben egymásba csúszik: a párkapcsolat alakulásával a néhány hónapig tartó szenvedélyes korszakot szép lassan felváltja a társszerelem időszaka.

Épp ezért a szerelemfüggőségnek is két fajtája van: van, aki a fellobbanás izgalmait szeretné átélni újra meg újra. Ők a stimuláns drogok használóihoz hasonlatosak. A legnagyobb probléma, hogy nem tudnak eljutni a kötődési fázisba, hiszen, ha az izzó korszak véget ér, máris új partnert keresnek. Mások a párkapcsolatban élés, „komfortos” fázisába ragadnak bele. Erről már sokat hallhattunk kapcsolatfüggés címke alatt, hiszen rengeteg embert érint: ők azok, akik akkor sem lépnek ki a kapcsolatból, ha méltatlan helyzetbe kerülnek, bántalmazás vagy erőszak áldozataivá válnak.

Szerencsére már hazánkban is hasonló súlyú problémaként kezelik a „szerelemfüggést”, mint bármely más addikciót. Ha felismertük a helyzetünk súlyosságát, segítséget kérhetünk az Anonim Szex- és Szerelemfüggők közösségétől (SLAA), mely gyűléseivel és kidolgozott programjával vár minden gyógyulni vágyót.

 

Forrás: divany.hu

Kimelt kép: thefix.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]